понеділок, 1 лютого 2021 р.

Чи повинен новий покупець квартири сплачувати борги попередніх власників?













Тема укладення договорів купівлі-продажу майна завжди була актуальною для населення. Про нюанси, на які варто звертати увагу покупцям квартири аби не потрапити у пастку - розповідає юристка Третього одеського бюро правової допомоги Тетяна Дімова.



Досить поширеною є ситуація, коли підприємства, які надають комунальні послуги:


змушують нових власників нерухомості погашати борги «за попередніх власників»;


включають цю заборгованість до особового рахунку нових власників;


відмовляються укладати з власниками нові договори про надання житлово-комунальних послуг.



Увага! Пунктом 1 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі Закон) передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг. Пунктом 5 ч. 3 ст. 20 цього Закону вказує на обов'язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.



Отже, згідно із зазначеними нормами, споживачі зобов'язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Новий власник майна не зобов'язаний повертати борги попереднього власника, якщо суд установить, що він не брав на себе обов'язку з їх сплати.



Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», у разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення передбачено набуття новим власником усіх обов'язків попереднього власника, як співвласника.

Увага! Зазначена стаття регулює обов’язки співвласників багатоквартирного будинку, а не обов’язок по сплаті житлово-комунальних послуг!



До обов’язків співвласників багатоквартирного будинку входить:


належне утримання, експлуатація, реконструкція, реставрація, поточного і капітального ремонтів;

технічне переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Тобто, вищевикладене дає можливість дійти до висновку, що у цьому випадку йдеться про перехід обов’язків від попереднього власника до нового саме як співвласника багатоквартирного будинку, а не боргів попереднього власника з оплати за житлово-комунальних послуг.

Отже, чинним законодавством не передбачено обов’язку покупця квартири сплачувати борги попередніх власників (наймачів) квартири за отримані ними раніше житлово-комунальні послуги, якщо це прямо не оговорено в договорі купівлі-продажу.

Якщо новому власнику в його особовий рахунок включили борги попередніх власників або якщо з ним відмовляються укладати новий договір про надання житлово-комунальних послуг, потрібно:

Звернутись листом до відповідних підприємств, що надають житлово-комунальні послуги з проханням укласти договір про надання житлово-комунальних послуг;

У випадку відмови – звернутися до суду з позовною заявою про зобов’язання укласти договір про надання відповідної житлово-комунальної послуги або про зобов’язання виключити з обліку по особовому рахунку заборгованість попередніх власників квартири.

Увага! При укладанні договору купівлі-продажу нерухомого майна ви маєте право вимагати від продавця нерухомості довідку про відсутність боргів за житлово-комунальні послуги.



Довідково!

1 вересня 2020 року Верховний суд прийняв постанову у справі
№ 686/6276/19 за позовом нової власниці квартири до комунального підприємства «Управляюча муніципальна компанія» «Центральна» Хмельницької міської ради про зобов`язання виключити з обліку по її особовому рахунку заборгованість попередніх власників квартири за період до 03 серпня 2018 року.

Дану постанову можна переглянути з посиланням:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/91366709

  





Немає коментарів: