понеділок, 4 січня 2021 р.

Залежність від практики менеджменту



Відчували залежність від практики управління, що склалась в Україні? Це коли ОДИН (добре, одна) керівник відповідає за всі рішення. Знайома ситуація?

Не дай Боже "втратити" керівний шарм. Де ви це бачили: щоб начальник радився з підлеглими?

А ще рідше - брав до уваги рішення, запропоноване лінійними менеджерами. Краще бути авторитарним керівником, ніж розвивати відносини з персоналом. Ці та деякі інші практики управління, чи менеджменту по-англійськи, зумовлюють загальну ефективність українських досягнень. Всюди: від освіти до виробництва, художньої творчості та керівництво військовим підрозділом використовуються загалом архаїчні принципи. Міжлюдські відносини стають їх фундаментом. Сподобається людина - будемо його/її інтереси враховувати, а ні - так ні.

Знайомо?
А ще, глибоко вкорінений радянський стиль керування обумовлюється обманом в купі з самообманом.

Допоки керівні посади будуть розподілятись не за фаховим принципом, а політичним чи близької рідні, годі чекати "проривних" рішень. Так і будемо пів шага - вперед, два - назад!

Часта зміна керівників, це тієї ж хвороби симптом. Конкуренція - заборонений засіб. Псевдо лідерство дуже часто маскує неефективність та некомпетентність, але ж лідера не можна критикувати - він/вона образяться!

В.Головченко.



Немає коментарів: