пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Адольф Лоза: Художник служить красі, а значить – людині…



Одеська національна наукова бібліотека прагне постійно розкривати та знайомити поціновувачів мистецтва з творчим життям нашого краю, влаштовуючи різноманітні презентації, виставки, арт-проєкти в унікальному виставковому просторі бібліотеки. Цього разу вашій увазі пропонуємо публікацію про народного художника України Адольфа Лозу – майстра енергетичних картин, що зазнав впливу представників «суворого стилю».



14 січня 2021 р. виповнюється 90 років від дня народження народного художника України Адольфа Лози (1931–2004), українського живописця і педагога.




Адольф Іванович Лоза народився 14 січня 1931 року в Маріуполі Донецької області. У 1959 році Адольф Іванович закінчив Одеське художнє училище імені М.Б. Грекова (нині – Одеський художній фаховий коледж імені М.Б. Грекова), а через сім років – Харківський художній інститут (нині – Харківська державна академія дизайну і мистецтв). У ті часи молодий митець захоплювався творчістю Киріака Костанді, Павла Нілуса, Тита Дворнікова та інших майстрів Товариства південноруських художників.



 У квітучих акаціях місто…”, 1995 р.


В 1970 році Лоза був прийнятий до Спілки художників СРСР, а у 1993 та 1997 роках його було обрано головою правління Одеської організації НСХУ.

У творчій біографії Адольфа Івановича безліч виставок, його роботи експонувалися у різних країнах світу: Канаді, США, Італії, Угорщині, Японії, Польщі, Німеччині. В Україні доробок митця представлений в приватних колекціях та музеях Києва, Ізмаїла, Дніпра, Херсона, Феодосії, а також музеях закордоння – Ванкувера, Йокогами, приватних зібраннях США, Німеччини, Канади, Японії, Нідерландів, Ізраїлю, Іспанії.

Адольф Лоза відомий як майстерний автор пейзажів, натюрмортів, жанрових полотен, а також мозаїк, розписів, вітражів. Художник був удостоєний звання Народного (1990 р.).

У 1994 – 1997 роках Адольф Іванович – ректор новоствореної Одеської Академії мистецтв. У 1997 – 2004 роках він обіймав посаду доцента кафедри живопису художньо-графічного факультету Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського.

Адольф Іванович Лоза пішов з життя 4 січня 2004 року в віці 73-х років, залишивши вагомий мистецький спадок, до якого сьогодні долучаються молоді й знані художники, творча молодь і широкий загал поціновувачів мистецтва.




Художник також мав неабиякий літературний хист, про що свідчать його нотатки і щоденники, яким він довіряв свої найпотаємніші думки. Друзі та близькі зібрали його рукописи і видали книгу – «По волнам моей памяти: Записки художника» (Одеса, 2004 р.). Наводимо окремі цитати митця:

«…Першим моїм учителем малювання був батько. Про кубики або глечики ніхто і гадки не мав. Він навчив мене того, що сам умів – змальовувати з репродукцій по клітинкам…» – згадує свої дитячі роки А.Лоза.

«…Лише високий рівень усього пласту одеського мистецтва допоміг нам зробити певні успіхи. Планка була дуже високою. Зрозуміло, що з часів засновників живопис Одеси став масштабнішим, відійшовши від побутового жанру, камерного портрету і пейзажу. Чи згадають нас? А якщо так, то куди віднесуть?…» – задавався питанням художник.


Відгуки відомих мистецтвознавців про творчість Адольфа Лози:

«… Живопис народного художника України Адольфа Івановича Лози – це романтична подорож у простір, де панує гармонія. Він пише так легко й вільно, як дихає. В його композиціях немає нічого випадкового. Вони стійки, й світ в них закінчений та ясний в своїй досконалості. В ньому все гармонійно – небо, вода й земля сяють фарбами райдуги. Так бачать і пишуть діти й мудреці» – доктор мистецтвознавства, професор Ольга Тарасенко. (Адольф Лоза : Каталог. Одесса, 2000).


«…Майже ніколи Адольф Лоза не звертався до портрету як самостійного жанру. Однак для себе протягом усіх цих літ писав невеличкі портрети, точніше, обличчя людей у їхній неповторній характерності. У цих портретах збережена міра умовності, і багато з них здаються не просто обличчями конкретних людей, а типажами якогось театру, і автор, і режисер якого художник Адольф Лоза» – зазначав журналіст, колекціонер, нині віце-президент Всесвітнього клубу одеситів Євген Голубовський на сторінках «Вечерней Одессы» у статті «Происхождение мастера» (23.10.1981).


«…Удача приходить до художника там, де він користується своїм умінням побачити велике в малому, зігріти реалії своїм особистим ставленням. (…) Таким, що прагне до нових образотворчих засобів, вірний своїм переконанням і схильностям …» – зазначав телеведучий, журналіст, культуролог, член НСЖУ Фелікс Кохрихт на сторінках газети «Комсомольська іскра» у публікації під заголовком «Полотна почуттів і думок» (10.10.1981).


Життю і творчості Адольфа Івановича присвячена низка видань, зокрема каталоги виставок, записки художника, вирізки газетних статей тощо:





1. Адольф Иванович Лоза: Каталог / Лоза Адольф Иванович. – Одесса «Облполиграфиздат», 1981. – 35 с.

2. Адольф Іванович Лоза. Каталог виставки творів / Лоза Адольф Іванович. – Київ : «Поліграфкнига», 1993. – 24 с.

3. Адольф Лоза : Каталог / Текст Ольга Андріївна Тарасенко. – Одесса : «Альма-Пресс», 2000.– 80 с.

4. Адольф Лоза // Образотворче мистецтво, 2009. – №1. – С.36

5. Автопортреты художников Одессы : каталог / Авт.-сост. Александр Дмитренко.– Одесса : [Б.и.]; Львів : ВД "Укрпол", 2011.– 302 с. : ил.


Після закінчення обмежувальних протиепідемічних заходів запрошуємо до бібліотеки усіх поціновувачів мистецтва ознайомитись з добіркою матеріалів, присвячених життю і діяльності народного художника України Адольфа Лози.




Ельвіра Заборцева, 
провідний бібліотекар відділу зв’язків з громадськістю та реклами Одеської національної наукової бібліотеки



Немає коментарів: