пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Відновне правосуддя – можливість виправити помилки




Відновне правосуддя – це можливість для дитини, яка вперше вчинила злочин легкої або середньої тяжкості, уникнути кримінального процесу. Прокурор може запропонувати неповнолітньому прийняти участь у процедурі відновлення. Тобто, примиритися із потерпілим за участі адвоката-медіатора, відшкодувати завдану шкоду та пройти програму з ресоціалізації – протягом певного часу відвідувати заняття з психологом або тренінги. Неповнолітній отримує шанс «переписати» своє життя за позитивним сценарієм.

Ця історія сталася в одному з магазинів торгівельного центру в м. Одеса. 14-літній Сашко викрав з полиць магазину одягу 2 светри та джинси, у примірювальній кабінці зрізав з них пластмасові кліпси, сховав речі та кліпси до рюкзаку та намагався винести вкрадене з магазину, де його затримала охорона.

Хлопець обвинувачувався у вчиненні злочину, що передбачений ч. 1 ст.185 Кримінального кодексу України – таємне викрадення чужого майна (крадіжка). Максимальне покарання передбачає позбавлення волі на строк до трьох років.

Є безліч причин, через які діти починають красти. Одна з найпоширеніших - бажання перевірити межі дозволеного, випробувати нові гострі відчуття або привернути до себе увагу. Нерідко діти крадуть через «занедбаності», дефіциту батьківської любові і розуміння. Одна з імовірних причин - потреба купити якусь річ, раніше недоступну. Така ситуація виникає, якщо дитині не дають кишенькових грошей або дають їх вкрай мало.

А що ж наш Сашко? Він пережив у своєму житті декілька суттєвих кризових моментів: розлучення батьків, смерть батька, фізичне та психологічне насилля з боку вітчима. Поряд з хлопчиком не було поряд нікого з дорослих для підтримки, своїх грошей він не мав. У таких ситуаціях підлітки часто приймають неправильні рішення.

За загальним правилом, кримінальна відповідальність настає для осіб, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Проте, для деяких злочинів, серед яких є і крадіжка, передбачено винятки. Так, відповідно до ч.2 ст.22 Кримінального кодексу України особа, що вчинила злочин, передбачений ст.185 КК України (крадіжка) у віці від 14 чотирнадцяти років, підлягає кримінальній відповідальності.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області отримав від прокуратури заяви потерпілої та неповнолітнього про участь у пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Далі – укладена медіаційна угода між сторонами конфлікту. Медіатором (посередником) у справі виступив адвокат, який співпрацює із системою БПД та пройшов навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі». Потерпілий, власник магазину, де здійснив крадіжку Сашко, не одразу погодився брати учать у медіації, але завдяки роботі з ним адвоката у процесі медіації було розпочато процес примирення.

Психолог провела з хлопцем серію занять, склала його психологічну характеристику та допомогла розібратися у важких життєвих обставинах, у яких він опинився.

Після роботи з психологом хлопчик вже має чітке уявлення про своє бажане майбутнє. В його планах – отримати водійські права, купити мопед, піти вчитися на повара.




Немає коментарів: