четвер, 3 грудня 2020 р.

Цифри по COVID-19 не "пляшуть". Чому?




Відомий вітчизняний ресурс YouControl провів круглий стіл "Прозорість VS пандемія: онлайн-зустріч щодо відкриття медичних даних #Live Що заважає протистояти пандемії?" Мова йшла не про лікування, а про інформування. Однак, це дотепер в Україні триває дуже суперечливо. Інформування. Суспільству, а в першу чергу активним людям не пояснили, чому важливо повна відкритість про перебіг пандемії. Тисячі захворівших гадають що краще приховати від начальства свою хворобу. Такими ходять до офісів й залів, де працюють й заражають все більше й людей. А відтак, медіа  користується дуже обмеженим набором даних. 
Зауважте, тільки 1% інформації яку ми споживаємо з медіа середи виходить від менеджменту лікарень. На державному порталі відкритих даних, основної державної бази офіційного поширення інформації про стан захворюваності COVID-19 в державі - 0. Ви не помилились, 0 байтів...
На цьому тлі, 15% поширеної інформації в засобах масової комунікації мають ознаки замовності! Ким замовлена? Рахуйте самі. Нам вдається, що недружніми до української держави силами!
Але й в кабмінівських звітах на офіційному сайті виявилось з 23.09 пусті екселівські таблиці. Ну а журналісти, як вже навчились говорити місцеві політики: все "перекручуюють"! Так нема чого прости, Господі, перекручувати.
І це при тому, що з кожного головлікаря в день збирають до 20 різних звітів. Більшість яких у вордівських файлах. А потім, Національна служба здоров'я робить такі статичні дашборди - витвори інфографіки, які не редагуються. Згідно з законом всі дані давно вже мали подаватись в державі у машиночитними форматах. Тоді б можна було нарікати на неуважність отримувачів інформації: журналістів, та громадськості. Аж ні! Вітчизняні держслужбовці за наші гроші не навчились виробляти публічні дані, зокрема про смертність від різних хвороб, COVSD-19? зокрема. Що вже казати про кількість ліжок, та ліків в лікарнях.
В черговий раз пересвідчився, що в нашій дійсності ніяким підсумковим цифрам вірити не можна. Треба перевіряти й порівнювати. Ну це вже "корисняк" для молодих журналістів. Але проблема в тому, що цифри слугують неналежним фундаментом для прийняття рішень. А це вже - сумно! За цими цифрами - смерті людей, які можна було відвернути.
Не хочеться думати про навмисну дезінформацію, як й про дискредитацію держави. Але всі ознаки...
В.Головченко.




Немає коментарів: