вівторок, 1 грудня 2020 р.

Посібник про антикорупцію у ЦНАП



Відбулася онлайн-презентація посібника «Як створити ЦНАП, вільний від корупції?» (ЗАВАНТАЖИТИ 4,6 МБ), розробленого українськими та шведськими експертами Програми ЄС «U-LEAD з Європою». Більше 150 представників місцевого самоврядування взяли участь в онлайн-обговоренні інструментів подолання корупції на місцевому рівні.

«Особливо хочу підкреслити практичну цінність Посібника, адже у ньому не лише правильно ідентифіковано основні корупційні ризики, що супроводжують процеси створення та функціонування ЦНАП, а й запропоновано найбільш ефективні та зручні інструменти їх мінімізації на місцевому рівні, з урахуванням особливостей функціонування органів самоврядування та принципів роботи належних ЦНАП», – наголосив Олександр Новіков, голова Національного агентства з питань запобігання корупції, вітаючи учасників заходу.

Під час онлайн-конференції також була презентована тест-гра «Оцініть корупційні ризики у роботі ЦНАП» – 14 запитань, з якими стикаються керівники громади, та вплив їхніх рішень на створення належної системи надання адмінпослуг для мешканців.

Над написанням Посібника спільно працювала команда шведських та українських експертів зі створення ЦНАП і надання адміністративних послуг, розроблення антикорупційних політик для органів місцевого самоврядування, фахівців з антикорупційного законодавства України. Завдяки такому залученню міжсекторальних експертів, у посібнику вдалося комплексно розкрити теоретичні та практичні аспекти прозорості, доброчесності, представити різні перспективи щодо корупційних ризиків у роботі самоврядних інституцій.

«Якісні та доступні послуги для кожного мешканця – один з ключових пріоритетів Мінцифри, над яким активно працює наша команда. Ми вдячні міжнародним партнерам, Програмі “U-LEAD з Європою”, які докладають зусиль, щоб разом з громадами створити прозорі умови для надання послуг. Адже ЦНАП — це антикорупційна інституція за своєю природою: він передбачає роботу у форматі відкритого простору та пропонує послуги за принципом “єдиного вікна”», — підкреслила Людмила Рабчинська, заступниця Міністра цифрової трансформації з розвитку публічних послуг.

«Це вже восьмий посібник з нашого пакету підтримки для громад в їхньому сталому розвитку та прагненні надавати мешканцям та бізнесу якісні послуги. Я сподіваюсь, що громади будуть користуватися ним від початку роботи над створенням належного ЦНАП, адже превентивні антикорупційні заходи є значно ефективнішими у довгостроковій перспективі розвитку», – зазначила Сусанна Делланс, директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida.


Немає коментарів: