середу, 2 грудня 2020 р.

З кого сформована нова Херсонська облрада




Після тривалого з'ясування стосунків між партіями, які брали участь у виборах до Херсонської облради, судів і повної зміни складу обласної територіальної виборчої комісії врешті решт склад нової облради визначений
До складу Херсонської обласної ради обрані 64 депутати. Depo.Херсон розповідає про найбільш знакові фігури, які працюватимуть у цій каденції.

Зміни у складі депутатів ще відбудуться, бо деякі з кандидатів, визнаних обраними, стали міськими головами (Олександр Бабич у Голій Пристані, Олександр Тулупов у Генічеську, Володимир Коваленко у Новій Каховці і Віталій Немерець у Каховці), деякі вже отримали мандати депутатів Херсонської міськради (Галина Лугова і Юрій Рожков). Але ці зміни не впливають на розстановку сил у обласній раді.



Херсонську обласну раду восьмого скликання сформували сім партій. Найбільше представництво – в "Опозиційної платформи – За життя" (ОПЗЖ): 15 мандатів, у "Партії Ігоря Колихаєва "Нам тут жити!" (НТЖ) – 13, у "Слуги народу" (СН) – 11, у Європейської солідарності (ЄС) і "Нашого краю" (НК) – по сім, у ВО "Батьківщина" – шість, у Блока Володимира Сальдо (БВС) – п'ять.

Цей склад обласної ради – перший, в якому представлені регіональні партії: НТЖ і БВС. Більше того, одна з них – на другому місці за кількістю депутатів.
Попри наявність закріпленої у виборчому законодавстві гендерної квоти, у новому складі Херсонської облради працюватимуть усього 15 жінок. Чоловіків – 49. Найбільше представництво жінок – чотири депутатки – у фракції ОПЗЖ. Найменше – одна депутатка – у фракції БВС.
З 64-х депутатів 27 отримали мандати, посівши перше місце за кількістю голосів, отриманих на своїх виборчих округах, решта – завдяки наявності у прохідній "обоймі" виборчого списку і успіху своєї партії. Фракцію-лідером за кількістю депутатів, які перемогли на округах, стала ОПЗЖ: 12 депутатів. Лише по одному мажоритарнику-переможцю мають фракції ЄС, БВС, НК і "Батьківщини". Щоправда, в останньої це – Олександр Бабич, який виграв вибори міського голови Голої Пристані, і тому не може бути депутатом облради.

Лідер серед кандидатів у депутати облради за кількістю отриманих голосів – підприємець Юрій Рожков (НТЖ), який балотувався у Херсоні на виборчому окрузі №7. Його результат – 5106 голосів (143,14 % виборчої квоти). Під час передвиборчої кампанії Рожков і його соратники проводили у Херсоні благодійні акції, які межували з підкупом виборців.




Але Рожков вже отримав мандат депутата Херсонської міськради. Тому серед потенціальних депутатів облради на першому місці за кількістю голосів– директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Куліша Олександр Книга. Він в окрузі № 8 набрав 4789 голосів (134,25 % виборчої квоти). Такого результату директор театру досяг завдяки впізнаваності у Херсоні.

Володар антирекорду за кількостю голосів – Ігор Трубаєв. Він набрав усього 29 голосів (0,81% виборчої квоти). Директор ТОВ "Нью Діджитал Медіа" став депутатом лише завдяки прохідному місцю у виборчому списку БВС.

Серед депутатів новообраної Херсонської обласної ради – три екс-нардепа: Сергій Хлань (представляв БПП, зараз – ЄС), Юрій Одарченко ("Батьківщина") і Микола Дмитрук (у 2012-2014 роках був нардепом від ПР, зараз – депутат облради від НК). У депутатському корпусі попередньої обласної ради працювали 16 депутатів з цієї каденції. Деякі з них перейшли під прапори інших партій. Зокрема, у фракції "Партії Ігоря Колихаєва "Нам тут жити!" працюватимуть екс-депутати від БПП (Альберт Черепаха) і УКРОПу (Олександр Книга). У фракції "Слуги народу" – Галина Гондарєва (раніше – "Самопоміч"), Дмитро Бутрій і Віктор Короленко (раніше – БПП), у "Нашому краї" - Вадим Чабан (БПП). Усі інші депутати, які перейшли з минулої каденції залишили свою партійну орієнтацію незмінною. Єдиною фракцією, де немає жодного депутата з попереднього скликання, є фракція Блоку Володимира Сальдо.

Згадуваний вище Альберт Черепаха був депутатом облради і минулого, і позаминулого скликань (у позаминулому був депутатом від ПР). Обранець неодноразово згадується у громадських моніторингах як один із найбільш злісних депутатів-прогульників. Сам Черепаха пояснював журналістам відсутність на більшості пленарних засідань облради проблемами зі здоров'ям. А ще цей депутат, сфера бізнес-інтересів якого – аграрний сектор, був фігурантом судових проваджень і журналістських розслідувань щодо земельних оборудок.




Журналісти стверджують, що депутат використовував схеми обходу мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

У складі депутатського корпусу чимало колишніх і чинних чиновників. Зокрема, депутатами стали два заступника голови Херсонської ОДА: Дмитро Бутрій (СН) і Вадим Чабан (НК). Окрім того депутатами облради також стали директор Департаменту охорони здоров'я ОДА Віктор Короленко (СН) і начальник Управління охорони здоров'я Херсонської міськради Світлана Межерицька (НК). З тих, хто був чиновником донедавна, мандати отримали: екс-начальник Управління туризму і курортів Херсонської ОДА Тетяна Волинець (БВС), екс-керівник Служби щастя і покращення якості життя Херсонської ОДА Весна Карпук, екс-начальник Управління фізкультури і спорту ОДА Юрій Стельмашенко (обидва – ОПЗЖ), екс-голова Каховської РДА Валерій Салтиков, екс-заступниця голови Нижньосірогозької РДА Ольга С'єдіна і екс-голова Верхньорогачицької РДА Наталія Тарасова (усі – ЄС), екс-перший заступник голови Херсонської облради Віталій Булюк (НК).

Є серед депутатів і члени однієї родини – батько і син – Едуард і Данило Репілевські. Едуард Репілевський – депутат від ОПЗЖ, його син Данило – від СН. Обидва працюють у ТОВ "Агробізнес" (село Кам'янка Каховського району): батько – генеральним, син – фінансовим директорами. Данило Репілевський у 2019 році балотувався на виборах народних депутатів в окрузі № 184, але програв Ігорю Колихаєву, який нещодавно відмовився від депутатства через обрання Херсонським міським головою.

Щодо майбутній коаліцій в теперішній каденції Херсонської облради, вони, на думку голови обласної організації Комітету виборців України Дементія Білого, можуть бути якими завгодно. "До обласної ради потрапили партії, які або взагалі не мають визначеної ідеології, або ідеологія яких у різній мірі розмита. Тому об'єднання будуть, скоріше за все, не на ідеологічних засадах, а за різними особистими домовленостями. Судячи з того, що відбувається у Херсонській міській раді і у районних радах, в обласній раді ідеологія не відіграватиме значної ролі. Будуть створюватися різні конфігурації, а виборцям пояснюватимуть такі мезальянси турботою про благо регіону", – каже Білий.


Як повідомили Depo.Херсон джерела в апараті Херсонської обласної ради, перша сесія ради восьмого скликання запланована на кінець грудня.


Немає коментарів: