суботу, 19 грудня 2020 р.

"Цифра" нас врятує



Інтеграція України у Єдиний цифровий ринок ЄС вплине на двосторонню торгівлю між Україною та ЄС, а отже – до зростання експорту з України до ЄС товарів — на 11,8-17% (2,4-3,4 млрд дол. США), послуг — на 7,6-12,2% (302,5-485,5 млн дол. США).


Також це вплине на продуктивність та економічне зростання України: зростання ВВП України — на 2,4-12,1% (3,1-15,8 млрд дол. США), добробуту громадян — на 3,6-7,8%.

Таким є результати дослідження, виконаного Центром аналізу міжнародної торгівлі Trade+ при Київській школі економіки та ГО «Український центр європейської політики» на замовлення Міністерства цифрової трансформації України. Його презентували у Прес-центрі Українського кризового медіа-центру.

Як розповіла заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан, зближення із ЄС у цифровій сфері – це надзвичайно важлива умова для зменшення торгівельних бар’єрів і активізації двосторонньої торгівлі та економічної інтеграції з Євросоюзом.

“Наша стратегічна мета – повноцінна інтеграція України у Єдиний цифровий ринок ЄС. Це сприятиме цифровим трансформаціям всередині країни та дозволить відкрити нові можливості, як для громадян, так і для бізнесу. Також це сприятиме розвитку цифрової економіки, транскордонної цифрової торгівлі та цифрових інновацій в Україні. Це означає – укладення зовнішньоекономічних контрактів в електронній формі та використання електронних інвойсів; вільне здійснення транскордонних електронних платежів, кращий доступ для споживачів та підприємств України до онлайн ринків товарів та послуг ЄС; можливість для українських компаній вільно надавати послуги на території ЄС, і навпаки; це спрощені експортні та імпортні процедури з ЄС, а також спільний розвиток інфраструктури цифрової торгівлі.
Дослідження, яке ми презентуємо, напевно, одне з перших подібних кількісних досліджень в Україні, і воно показує, що цифровізація може бути, і, насправді вже є таким потужним драйвером економічного зростання в Україні”, – наголосила Валерія Іонан.

Керівниця секції з питань енергетики, транспорту і довкілля Представництва ЄС в Україні Хлое Аліо запевнила, що Євросоюз є великим партнером у стратегічних планах України щодо розвитку цифровізації.

“Співпраця з Україною в цій сфері ґрунтується на угоді про асоціацію, яка спирається на наближення законодавства в телекомунікаційній сфері, яке Україна має розробити і впровадити. Це дозволить Україні приєднатися до цифрового єдиного ринку Європи. Ми вітаємо наближення України до європейського законодавства у цій сфері і ми розробили багатокроковий процес допомоги у реалізації цих зобов’язань, які Україна взяла на себе.

Ми сподіваємося на тісне співробітництво, яке дозволить максимально скористатися перевагами угоди про асоціацію, впровадити цифровий порядок денний, який найкращим чином наблизить Україну до цифрового єдиного ринку Європи. Це дослідження також якнайкраще сприятиме цьому”, – розповіла Хлое Аліо.

Авторка дослідження, дослідниця торговельної політики, менеджерка проекту Центру аналізу міжнародної торгівлі Trade+ при Київській школі економіки Світлана Таран представила результати дослідження.

“Дані було непросто зібрати, тому що ми використовуємо складну економетричну модель, яка вимагає даних для усіх країн світу за різними показниками цифрового розвитку. Відповідно потрібно було їх зібрати із різних джерел, із різних міжнародних баз даних. Сподіваємося, що наше дослідження приверне увагу до питань даних і включення України у міжнародні індекси цифрового розвитку.
Результати ми отримали вражаючі – вони підтверджують, що існує дійсно багато переваг від інтеграції у цифровий ринок”, – розповіла авторка дослідження.

Виконавчий директор фонду “Відродження” Олександр Сушко повідомив, що фонд планує розширювати свою присутність в темі інтеграції України в єдиний цифровий ринок ЄС. Із наступного року ця тема виділяється, як окрема у нашій роботі.

Також він наголосив, що фонд “Відродження” приділятиме значну увагу питанням цифрової безпеки: “Для нас дуже важливо, щоб паралельно із розвитком технологій цифровізації також розвивалися технології захисту даних, які використовуються у цифрових процесах. Ми вже бачили, як із різних причин відбувалися крадіжки персональних даних у дуже чутливих сферах. Це все підриває довіру до процесів цифровізації. Ці два процеси мають йти паралельно – з одного боку, розвиток технологій, який робить цифрові процеси доступнішими і спрощують взаємодію, а з іншого – захист персональних даних”.


Немає коментарів: