четвер, 10 грудня 2020 р.

Сусідські свята як механізм згуртування громади




Програма “Виживуть тільки сусіди” на Ютуб каналі Школи культури сусідства - @cultsusid провела онлайн зустріч на тему “Сусідські свята як механізм згуртування громади”. Півтори години пролетіли як комета, бо однодумці навипередки не тільки згадували як робили свята у своїх громадах, але й креативно планували.

Наприклад: херсонський добросусід Денис Шуканов ініціював з друзями створення свята - Дня сусіда в Херсоні, чим започаткував низку добросусідських свят цілого мікрорайону “Текстильний”. Тепер від впевнений що такі ярмарки сусідів треба проводити не менше 4-х разів на рік. Одеський добросусід Мітя Ковбасюк, який з командою організовували “Фестиваль одеських дворів” від Школи культури сусідства у 2019 році з перекриттям кварталу, та у 2020 році у форматі безперервного стріму на 10 годин, продовжить розбудовувати спільноту дворових лідерів і реалізацію проєктів з їх навчання та підтримки. 
З Одеси також буде представлено свято у дворі яке дуже легко відтворити - “День варення”. Наталія Федорова, лідерка ОСББ розповідає що сусіди вже вимагають свято цього формату повторити. У людей, особливо похилого віку зараз мало святкового. 
А зі столиці - Інга Заславська, співорганізатор сусідських заходів на Подолі розповідала як вона зорганізовувала кіноперегляди й як зібрала 1000 відвідувачів.

Ярмарки, фестивалі, навіть дворові заходи для згуртованості мікрогромад відіграють найважливішу роль, про що свідчить досвід Одеси, Чернівців, Херсону, Запоріжжя.

Для тих, хто тільки замислюється над згуртуванням свого двору/мікрорайону, буде корисним розмірковування практикуючих культуртрегерів:


коли доречно проводити ярмарки;


коли краще здійснювати дворові заходи;


з якою метою краще проводити фестивалі.


А для того, щоб свята у наших дворах стали постійними треба саме при проєктуванні звертати увагу на частоті проведення та монетизації. Ці поради від учасників відео-стріму стануть особливо доречними. Може допоможуть навіть сконтактувати один з одним!


Запис можна переглянути за посиланням: Виживуть Тільки Сусіди | LIVE! - YouTube

Проєкт «Культсусід в Youtube» реалізується ГО «Зацікавлені» в партнерстві з ГО «Фонд розвитку міста Одеси» та ГО «Пікселейтід реалітіз» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)



Немає коментарів: