пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Тренди 2021

Грудень 2020 буде важливим місяцем для річних рефлексій, намагань «намацати» важливі тренди, щоб хоч щось передбачити і планувати 2021. 

Впродовж двох тижнів будемо ділитись цікавими статтями та аналізом світових трендів, що будуть впливати і на наш світ роботи, і на життя в 2021.

Починаю цікавою статтею із месиджами із нового подкасту Біла Гейта із актрисою Рашидою Джонс та головним інфекціоністом США Ентоні Фаучі.

Біл говорить про сім глобальних змін, які нас чекають після всіх пережитих подій 2020. Він один із найвпливовіших людей до якого прислухаються, знаємо, що на одній із своїх лекцій, в недалекому минулому, він висловлював передбачення щодо нинішньої епідемії та реакцію Америки на ці події, і також пам»ятаємо як всі дружно почали звинувачувати його на початку пандемії в світовій змові.

Отже, Біл звертає нашу увагу на:

Онлайн зустрічі та віддалене спілкування стануть буденністю і нормою. 

Раніше ми могли вважати що клієнт, або хтось важливий для нас образяться, якщо ми не зустрінемося особисто, тобто у фізичній присутності.

Він порівняв цей процес із подіями другої світової війни, коли багато жінок почали працювати на підприємствах і з тих пір залишились на робочих місцях. Теж саме буде із онлайн спілкуванням. Ми будемо чути питання «мені треба йти туди фізично?» Це буде стосуватись як робочих зустрічей так і особистих контактів. Я відслідковую за собою це запитання – «ти хочеш онлайн чи офлайн?”. Ще Біл передбачає, що після пандемії відрядження скоротяться на 50%, а походи в офіс на 30%.

Софт буде розвиватись краще і швидше. 

Засновник Майкрософт прогнозує, що інструменти для онлайн спілкування та інше програмне забезпечення будуть розвиватись ще швидше. Коли все тільки починалось, програмне забезпечення було складним для застосування, але за цей рік люди швидко звикали до нових інструментів і використовують їх набагато частіше. Далі ця звичка залишиться і страху буде набагато менше. Тільки за останні півроку з'явилося понад 4000 технологічних рішень для підтримання психічного здоров'я. Буду писати про них в наступному пості. 

Компанії почнуть ділити офіси.

Принципи віддаленої роботи знаходять все більшу популярність і це вплине на те, як компанії будуть давати раду нерухомості. Біл вважає, що все менше компаній будуть працювати в офісі весь тиждень і через це вони зможуть разом знімати офісні приміщення і чергуватись в які дні приходити.

Люди перестануть хотіти переїздити у великі міста і зможуть вибирати де ім жити.

Віддалене перебування і робота повпливають на те, як організовані наші спільноти. Великі центри перестануть мати такий вплив як раніше, а спальні райони набудуть нових ролей та значення. Багато людей зможуть повернутись в рідні міста, і також чимало із нас можуть стати цифровими мандрівниками і вибирати місця, де ім жити.

Будемо бачити, що наші знайомі та друзі захочуть жити в своєму власному домі, можливо в меншому місті.

Люди будуть менше спілкуватись із колегами.

Все, що із нами сталося і що ще є попереду змінить наші соціальні зв'язки. Якщо вам не потрібно буде постійно іздити в офіс, спілкування із колегами зводиться до мінімуму. Новий режим роботи та життя виведе на перший план спілкування у «внутрішній спільноті» - тепер можна більше часу та енергії приділяти спілкуванню із друзями та знайомими по інтересам, вважає Біл.


Світ ще довго не повернеться в норму.

Гейтс впевнений, що сам по собі вплив вакцини відразу не врятує планету від короновірусу. Хвороба нікуди не зникне і нові спалахи будуть виникати в майбутньому. Це не означає, що світ залишиться в карантині назавжди, але впевненіше ми себе почуватимемо, коли по вдасться дати раду пандемії і взяти іі під контроль у всьому світі, коли вакцина стане доступною всім.


Слідуюча пандемія буде вже не такою страшною.

Хоч ця пандемія була і залишається справжнім кошмаром, Гейтс сподівається, що наступного разу, коли з'явиться небезпечний вірус, світ зможе стримувати його набагато краще. У людства вже з'явиться досвід, як боротися із пандемією і як реагувати на перші ознаки появи небезпеки. 


«Наступного разу ми вже не будемо такими необачними», підводить підсумок Біл.

Слухайте подкаст в повному варіанті.



Немає коментарів: