пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

Моніторинг висвітлення виборів


"Як медіа висвітлюють місцеві вибори 2020?"
По-перше: вибори не є топ-темою переважної кількості локальних медіа.

Перший моніторинг проводиться коаліцією громадських організацій за підтримки Проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні». Експерти аналізують тематику та тональність новин, гендерний аспект; якість медійних матеріалів та їхню відповідність виборчому законодавству у 12 областях.

Другий моніторинг здійснюється ГО «Детектор медіа», досліджуючи російські та проросійські дезінформаційні наративи у загальноукраїнських медіа та в медіапросторі вісьмох східних і південних областей.

Олена Литвиненко, заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні відзначила ефективну роботу коаліції громадських організацій, яка впроваджує моніторинг і зазначила, що головна ціль моніторингу – сприяти більш справедливому та неупередженому висвітленню виборів у медіа.

«Важливо керуватися ключовими принципами щодо роботи медіа під час виборів, які закріплені в рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи CM/REC(2007)15 щодо заходів з висвітлення виборчих кампаній у медіа. Головні принципи – невтручання з боку органів державної влади в діяльність медіапрацівників з намірами впливу на вибори, забезпечення захисту від нападів, залякування та інших форм незаконного тиску на медіа. Забезпечення редакційної незалежності й дотримання професійних і етичних стандартів є критично важливими під час виборчої кампанії. Нормативно-правова база або механізми саморегулювання повинні забезпечувати, щоб медіа, оприлюднюючи результати опитування громадської думки, надавали суспільству достатню інформацію для оцінювання якості опитування», - зазначила Олена Литвиненко.


Так, перший моніторинг показав, що топ-3 тем, про які ЗМІ найбільше публікують новин – це теми з негативною конотацією. На першому місці тема COVID-19 (14,37% від усіх новин), на другому – катастрофи, інциденти та нещасні випадки (12,71%), на третьому – злочинність (11,93%). Тема виборів аж на сьомому місці у переліку інших тем.




Немає коментарів: