неділю, 4 жовтня 2020 р.

Камчатка - край військового брухту



Коли днями в мережі з'явились повідомлення про дивні отруєння дайверів на півострові Камчатка, згадав як рівно 30 років тому був там у відрядженні як військовий кореспондент. З 19 сторіччя цей край боронила Російська імперія. Правда, дуже часто мізками та й відвагою українців. Одного з них - адмірала Завойко поховано на Миколаївщині біля Кр.Озера. Саме він під час Східної війни, яку радянська історіографія назвала Кримською, зберіг військову базу

на півострові у 1853-54рр. С тих пір Камчатка такий собі військовий табір. А в 80-ті ще нашпигований атомними підводними човнами й крилатими ракетами. Багато відходів військово-технічного забезпечення утилізувалось тут прямо по сусідніх з Авачинською бухтах. Зокрема могильник важкої води з реакторів підводних човнів ще тоді 30 років тому, переповнювався. Який був вихід? Здогадатись не важко - зливали у води океану. Коли порядний офіцер, військовий журналіст Григорій Пасько зробив про це репортаж, його швиденько "запроторили" до буцегарні ніби за шпіонаж на користь Японії. Ну а самі радіоактивні відходи по всьому Тихоокеанському флоту скидали майже 50 років у води однойменного океану. Дивно, що цього не побачив молодий репортер Дудь, який взимку був біля вулканів на Камчатці. Він робив там свій черговий піарний фільм, яка дивна земля - Росія. Мабуть, білий сніг засліпив зірку пропагандистського жанру?!

До містечок по берегах бухти Авачинська дістатись без перепустки ФСБ майже не можливо, тому про реальний екологічний стан в тих містах немає об'єктивної інформації. Як й про якість місцевої риби, лососевих, яка повертається в "свою" річку після 3-5 років з океану. 

Заручниками хазяйнування військових як в Криму, так і на Камчатці стають пересічні люди. Шкоду природі й людям від цих "стратегів" ще доведеться "поміряти". Поки що відомо, що на Камчатці на річці Мутнушке, яка впадає в річку Наличево, знаходився законсервований полігон заховання отрутохімікатів Козельський. Саме там рівень забруднення найвищий. Але що саме вбиває рибу й морську флору поки не встановлено. Від військового брухту багато небезпеки, як відомо.

С.Лиманов.



Немає коментарів: