неділю, 6 вересня 2020 р.

Триває фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки»




Стартувала українська частина найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу об’єктів культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки». Протягом вересня всі охочі зможуть подати фото об’єктів культурної спадщини з усіх регіонів України та позмагатися за призи в кількох номінаціях. Метою конкурсу є створення якнайповнішої бази фотографій пам’яток для ілюстрування ними Вікіпедії та інших вікіпроєктів.

В Україні конкурс відбувається вдев’яте. За попередні роки було завантажено майже 280 тисяч світлин, на яких зображено близько 35 тисяч об’єктів. Загалом конкурсні списки складають понад 89 тисяч пам’яток, тобто більше половини об’єктів ще не мають своїх світлин у Вікісховищі, звідки вони можуть бути використані для ілюстрування статей у Вікіпедії та інших проєктів.

Участь у конкурсі можуть взяти всі охочі. Фотографії нерухомої спадщини можуть бути зроблені будь-коли, головне, щоб це були власні роботи.

«Кількісна» та «якісна» є основними номінаціями фотозмагання. У першій будуть відзначені автори найбільшої кількості сфотографованих пам’яток культури — топ-10 в Україні та для кожного регіону. Окремо організатори відзначать 10 найактивніших новачків — учасників, які беруть участь у конкурсі вперше. У другій переможцями стануть автори найкращих фотографій конкурсу — топ-10 в Україні та для кожного регіону. Ті фото, що стануть найкращими в Україні, позмагаються на міжнародному етапі конкурсу.

Оргкомітет конкурсу заохочує учасників приділити більше уваги пам’яткам, що ще не були представлені на конкурсі або представлені не достатньо. Знімки таких об’єктів також отримають додаткові бали в межах «кількісної» номінації.

Спеціальними номінаціями цьогорічного «Вікі любить пам’ятки» є такі:
«Млини» — для фото пам’яток українських млинів різних типів та різного ступеня збереженості.
«Via Regia Ukraine» — для світлин усіх пам’яток одинадцяти міст п’яти областей України, через які пролягає Via Regia — «Королівський шлях» — в Україні (Дубно, Рівне, Острог, Львів, Броди, Городок (Львівська область), Луцьк, Володимир-Волинський, Радомишль, Житомир та Київ).
«Відео» — для відеороликів нерухомої культурної спадщини, знятих у тому числі з дронів. Як і фотографії, відео можна вантажити безпосередньо зі списків пам’яток.
«Єврейська спадщина» — присвячена світлинам пам’яток нерухомої культурної спадщини єврейського народу з території України.

Переможці основних та спеціальних номінацій отримають цінні призи. Спробуйте позмагатися за них і ви!

Головна сторінка «Вікі любить пам’ятки» в Україні: http://wlm.photo

Блог конкурсу з усіма новинами: http://wlm.org.ua/blog/

Провести конкурс цього року зголосилися вже 40 країн. Більшість із них прийматиме роботи у вересні, частина — у жовтні й листопаді. До цих змагань ви теж можете долучитися й завантажити фото пам’яток із відповідної країни. Детальніше про конкурс у світі дізнавайтеся за цим посиланням.

В Україні конкурс проводить громадська організація «Вікімедіа Україна».


Немає коментарів: