суботу, 5 вересня 2020 р.

Фільм за п’єсою «Номери» Олега Сенцова вже в листопаді



Вихід стрічки «Номери» заплановано на 19 листопада 2020 року. До анонсу виходу фільму його творці ексклюзивно презентували епізод, в якому Дев’ятий (Олександр Бегма) та Сьомий (Євген Черніков) мають короткий нічний діалог про зміни, яких вони прагнуть.

ВІДЕО

Текст п’єси «Номери», що лежить в основі фільму, був написаний Олегом Сенцовим ще до ув’язнення, у 2011 році. У 2018 році було створено виставу, над якою працювали режисер-постановник Тамара Трунова та художник-постановник Юрій Ларіонов, відомі своїми роботами як в Україні, так і за кордоном.

Над фільмом «Номери» працював тандем двох режисерів — Олега Сенцова, який під час роботи над фільмом перебував у виправній колонії № 8 «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі, та Ахтема Сеітаблаєва, який допомагав втілювати задум на знімальному майданчику разом з продюсеркою фільму Анною Паленчук. Робочий процес Олег і Ахтем обговорювали у листах, яких, за словами Анни, було більше сотні.

Широко відомими є фільми «Літо» (2018) режисера Кирила Сєрєбрєннікова та «Це не фільм» (2011) режисера Джафара Панагі, які також були створені в умовах перебування в ув’язненні, але під домашнім арештом.

«Рано чи пізно будь-яке суспільство починає прагнути змін. Та чи будуть ті зміни на краще? Ніхто не знає. Але у будь-якому разі краще спробувати, аніж день за днем плисти за течією. Саме це відбувається з головними героями нашого фільму. І саме це відбувається зі світом навколо нас зараз. Олег, гадаю, і уявити не міг, коли писав у 2011 році цю п’єсу, як на часі будуть зараз теми, що вона підіймає, і на скільки пророчою вона виявиться», – співрежисер фільму Ахтем Сеітаблаєв.



«Номери» – повнометражний художній фільм, що розповідає про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу. У світі Номерів все підпорядковується суворій системі й верховному правителю – Нулю. Десять героїв вже звикли бігти по колу робити все відповідно до книги Правил. У них немає можливості вибирати, як жити й кого любити. Але життя змінюється з появою нового жителя, якому не відомі чинні закони. Це руйнує спокій пасивної влади. Раптово непохитна віра Номерів розколюється на шматки. Вони хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримати імена і створити новий світ, де будуть панувати їх закони.

Світова прем’єра фільму відбулась у лютому 2020 року в межах програми Berlinale Special ювілейного Берлінського кінофестивалю (Berlinale) за участю творчої команди. Стрічка отримала схвальні відгуки від почесних гостей та критиків. Авторитетні видання Screen Daily та Cineurope особливо відмічають талановиту акторську гру та лякаючу пророчу актуальність подій фільму в сучасному світі, враховуючи рік написання п’єси - 2011.

«Два роки тому Олег голодував і працював над фільмом дистанційно, і багато хто просто не вірив, що це можливо в тих умовах. Але попри все, нам вдалося, прем’єра відбулась на Берлінському кінофестивалі, фільм тепло зустріли європейські глядачі. Потім, після гучної прем’єри світ охопила пандемія і все змінилось – ми працювали, навчались та жили дистанційно. І тепер ми щасливі мати надію вийти повернутися в кінотеатри і з нетерпінням чекаємо нагоди показати фільм українській аудиторії. Цікаво, що сприйняття фільму змінюється відповідно до подій у світі – і з огляду на те, що відбуваються у наших сусідів-білорусів, фільм набуває зовсім іншої актуальності», - продюсерка фільму Анна Паленчук.

Переглянути стрічку «Номери» можна буде в межах позаконкурсної програми «Спеціальні покази» 11-го Одеського міжнародного кінофестивалю, який відбудеться онлайн з 25 вересня до 3 жовтня 2020, а в широкий український прокат фільм виходить 19 листопада 2020 року. Дистриб’ютор - компанія 86PROKAT.

Instagram

Facebook



Про фільм.

Художній фільм «Номери», що був створений за однойменною п'єсою Олега Сенцова, розповідає про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу. У світі Номерів все підпорядковується суворій системі й верховному правителю – Нулю. Десять героїв вже звикли бігти по колу та робити все відповідно до книги Правил. У них немає можливості вибирати, як жити й кого любити. Але життя змінюється з появою нового жителя, якому не відомі чинні закони. Це руйнує спокій пасивної влади. Раптово непохитна віра Номерів розколюється на шматки. Вони хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримати імена і створити новий світ, де будуть панувати їхні закони.



Режисери: Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв

Автор сценарію: Олег Сенцов

Продюсери: Анна Паленчук, Даріуш Яблонський, Віолета Камінська, Ізабела Войцик

Композитор: Милош Єлич

Хореограф-постановник: Олена Шоптенко



У ролях: Олександр Ярема, Ірина Мак, Віктор Жданов, Лорена Колібабчук, Денис Роднянський, Олена Узлюк, Євген Черніков, Агата Ларіонова, Олександр Бегма, Марія Смолякова, Максим Девізоров, Євген Лебедін, Олег Карпенко, Олександр Лаптій, Віктор Андрієнко



Жанр: драма, гротеск

Рік: 2019

Виробництво: Україна (435 FILMS за підтримки Міністерства культури України), Польща (Apple Film Production за підтримки Polish Film Institute), Чехія (Česká Televize), Франція (Canal+)

Тривалість: 102 хв

Дистриб’ютор: 86PROKAT

Прем’єра в Україні: 19 листопада 2020


Немає коментарів: