пʼятницю, 21 серпня 2020 р.

ПРЕЗИДЕНТУ СОРОМНО

 


Президент України Володимир Зеленський втретє відвідує в «царському» статусі Херсонщину, а я вперше його побачив. Моє перше враження – він такий, як в кіно простий, демократичний і доступний, а все навкруги його таке нереальне, як теж у кіно: нудьгуючі вельможі, стурбовані бодігарди, перелякані спітніли чиновники, цинічні журналісти, масовка - нарід. Все змішалось в купу «коні, люди»

Явлення Президента перед херсонцями стало несподіваним, камери журналістів були націлені на дорогу, а він як і подобає зірці, з’явився на сцені ефектно зі сторони Дніпра. Постановчо це виглядало круто і красиво. Дякуючи організаторам і Президенту, захід пройшов стрімко без самозакоханих промов і Володимир Зеленський сказав те, що давно я хотів почути: йому СОРОМНО за те, що за роки Незалежності держава не дбала про суднобудівництво, тому він буде працювати над відновлюванням державних замовлень для суднобудівного заводу «Палада». Потім, на брифінгу для журналістів, він доповнив цю тезу, своєю мрією, щоб завод на замовлення збудував декілька плавучих готелів, і він цьому буде сприяти, долучаючи та інформуючи голів обласних державних адміністрацій України.

Мало хто пам’ятає, але в минулому, херсонські корабели заробляли більш ніж половину експортного виторгу СРСР в галузі суднобудування. І це прикро, тому що перервана інституційна пам’ять між поколіннями. Мені хотілось донести ці свідчення до Президента, але вони так і залишились зі мною. Спілкування з регіональними журналістами пройшло на порядок краще ніж попереднє, але їм практично не дали можливості поставити свої питання (я підкреслюю – регіональним, місцевим, хоча прес-секретарка Президента – сама з Херсонської області).

Відставши від журналістського пулу на брифінг біля багаторічної недобудови шляхопроводу ХБК-Таврійський, я своїми силами проривався через поліцейські кордони, щоб попасти на брифінг, і поки журналісти «жарилися» на сонці в очікуванні Президента, я потрапив на подію, яка характеризує Українського Президента, як сумлінну і не байдужу людину. Його кортеж зупинився на Бериславському шосе, і він попрямував до людей, які висловили йому свої скарги. Відчувалось, що він переймається їх біллю і я сподіваюсь що він допоможе... Якщо цікаво, передивиться ексклюзивне відео, тому ще з журналістів я там був один.

https://youtu.be/DWE1YienGgg



Є ДОБРА НОВИНА 


На брифінгу для журналістів на шляхопроводі ХБК-Таврійський Президент проявив поінформованість і м’якими та наполегливими питаннями мирно «примусив» херсонського губернатора Юрія Гусєва погодитись на 1 травня – дату запуску першої черги шляхопроводу. Місцеві високопосадовці погодились, що це реальний термін, за умови належного фінансування. Заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко пообіцяв винести це питання на бюджетний комітет Верховної Ради та сприяти вирішенню фінансової складової доручення Президента. А через два тижні ми повинні побачити техніку на шляхопроводі, яка повинна працювати.



Юрій Житняк, оглядач. (фото автора)




Немає коментарів: