четвер, 16 липня 2020 р.

Порахували відсотки виконання Угоди Україна-ЄС

Проминули 5 років виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Громадський сектор зусиллями «Українського центру європейської політики» за допомогою Фонду Конрада Аденауера в Україні (Київ) зробив аналітичний звіт «Україна та Угода про асоціацію з ЄС: моніторинг виконання 2014-2019». Середній % виконання на думку незалежних експертів - 41.6. Це майже збігається з урядовою оцінкою в 42% за 5 років.
І хоча Угода дуже складний документ, але нерівномірність виконання різних її розділів, свідчить, що відсутність політичної волі українських виконавців (Уряд+ВРУ) часом призводить до невиконання її.  Як звично, кажуть що це дорого. Але...
Подивиться в яких розділах майже 0 виконання по нормативним актам: 
- інтелектуальна власність
-Освіта
-Транспорт
-Статистика
- Політика з питань аудіовізуальних продуктів.
Це точно "політичні" теми, але ніяк не бізнесові, чи технічних стандартів, де прогрес суттєвий. За минулий рік вдалось трохи "наздогнати" енергетичну тему. Але залишаються запитання по встановленню верховенства права. Інституційні зусилля України, як створення нових антикорупційних органів, виявились замалими.
Адже, що сьогоднішні парламентарі дуже погано знають Угоду, тому весь час намагаються "просунути" законопроєкти, які протидіють Угоді про асоціації, як наприклад "законопроєкт про локалізацію виробництва". Ми вже не один раз наголошували що "шкутильгає" саме комунікація процедури імплементації, яку потрібно було вести для різних верств населення. Олігархам, зокрема, які дуже чуйні до "північного вітру".
Тому на часі "апгрейд", чи оновлення Угоди. Українські виконавці намагаються "полегшити собі життя, чи "гармонізувати" як кажуть дипломатичною мовою, імплементацію. Але з огляду на панування популістичної політики зараз в Україні, це не вітають євробюрократи. Зробити "домашню роботу" не те саме, що "перенести її в он-лайн". Наприклад, за 5 років в українських публічних закупівлях взяли участь 850 компаній з ЄС. А в цей час - тільки 1 українська фірма "навчилась" продавати держсектору в ЄС свою продукцію. Тобто залишається криза ефективності виконавців. Якщо оновлення Угоди буде цьому сприяти, тому можна спробувати. Але до саміту Україна-ЄС восени повинні відбутись більш жваві дискусії у суспільстві, зокрема бізнесу: що треба змінювати в Угоді? Може треба оновлювати додатки та переглядати інструменти?
А може... досконало пояснювати всім акторам в чому сутність Угоди та її бонуси Україні.

В.Головченко.
PS Як тільки виконавці Моніторингу його викладуть в мережу в повному обсягу, ми надамо вам посилання.


Немає коментарів: