суботу, 27 червня 2020 р.

Херсонські журналісти солідаризувались із-за обмежень акредитації

26 червня херсонські журналісти, яким не повідомили про офіційний візит Володимира Зеленського на Херсонщину, не запросили, не надали акредитації і в результаті не пустили на захід, влаштували флешмоб «порожніх сторінок» замість інформації про візит Президента.

На наші запитання щодо акредитації і вибірковості запрошень журналістів Херсонська ОДА відповідала спочатку, що не має офіційно підтвердженої інформації про візит Володимира Зеленського. Згодом відповіли, що запросили «лише рейтингових». Іще трошки пізніше оприлюднили у мережі Фейсбук відповідне звернення, яке іще більше обурило херсонських журналістів.

«Сьогодні відбулась чудова та значуща прес-подія для Херсонської області за участю Президента України та представників Уряду.

Ми дуже вдячні всім медіа, які взяли участь у заході.


Однак у зв’язку зі збільшенням числа випадків захворювання на COVID-19 та щоденну фіксацію антирекордів інфікувань кількість присутніх представників ЗМІ на заході була обмежена.

Ми були вимушені сфокусуватись на медіаканалах, які мають більше поширення та охоплюють більшу аудиторію. Було зроблено акцент на зареєстрованих ЗМІ, тому що це подія високого рівня, яка має бути фахово висвітлена із дотриманням стандартів журналістики та журналістської етики.

Через це представники ЗМІ, які не мають акредитації, та, відповідно, редакційного завдання, а також блогери не були запрошені.

У заході взяли участь основні національні та регіональні представники засобів масової інформації, такі як: UA:Херсон, ТРК «Твій плюс», ТРК «Херсон плюс», ТРК «ВТВ плюс» та газета «Новий день».

Також з усіх об’єктів, на яких перебував Глава держави, здійснювалася пряма трансляція на сторінці Офісу Президента. Її також можна було переглянути на сторінці обласної державної адміністрації.

Ми і надалі працюватимемо максимально відкрито і неупереджено.
Ми цінуємо роботу представників ЗМІ.

Тільки завдяки вам та разом з вами ми можемо спілкуватись із суспільством та висвітлювати важливі для громади події в області».

Про всяк випадок, раптом це звернення видалять, ми зробили архівну копію: http://archive.is/JlqAs

На поведінку Херсонської ОДА відреагувала Херсонська обласна організація Національної спілки журналістів України. Її оприлюднила Виконавчий секретар Херсонської обласної організації Любов Брусик.

Любов Брусик

ЗАЯВА
правління Херсонської обласної організації НСЖУ

Як творча громадська організація, яка об’єднує журналістів області, ми підтримуємо позицію колег, обурених тим, що під час візиту на Херсонщину Президента України Володимира Зеленського обласною державною адміністрацією було обмежено можливість журналістам висвітлювати цю подію. Розцінюємо цей факт як наступ на свободу слова, на можливість вільно працювати, забезпечуючи різноманіття думок і повноту інформації як передумову існування демократичного суспільства.

Якщо ми прагнемо до такого суспільства, то у ньому влада має забезпечувати умови для прозорості своєї діяльності, а не штучно обмежувати свободу професійної діяльності журналістів, застосовувати вибірковість, брати на себе право визначати хто з газетярів чи представників електронних ЗМІ більш професійний чи високорейтинговий, прикриваючись карантинними обмеженнями. Нехай це роблять глядачі та читачі.
Застосовані владою обмеження для журналістів щодо висвітлення перебування в області Президента України, поділ на лояльних і незручних, кращих і гірших не додає авторитету ні нашому гарантові Конституції, ні місцевим чиновникам.


Висловлюємо сподівання, що дана подія, яка обурила і водночас згуртувала журналістську спільному у відстоюванні права на професію, стане нагодою керівництву області переосмислити і усвідомити важливість журналістів і всієї медіасфери для подальшої демократизації суспільства.
Є.Вирлич, Кавун.Сіті


Немає коментарів: