пʼятницю, 26 червня 2020 р.

Як опиратись еко-системі брехні?


Українські журналісти та викладачі профільних вишів майже 2 тижні беруть участь у онлайн-тренінгу “Антибот”: як викривати інформаційні маніпуляції”, який організував та проводить Інтерньюз-Україна в партнерстві з Центром інформації і документації НАТО в Україні.
Надзвичайною "зіркою" тренінгів став Роберт ван дер Ноордаа, нідерландський журналіст, один із авторів дослідження про роботу російської «Фабрики тролів».
Тема: «Як ідентифікувати та досліджувати пропаганду в таких соціальних медіа,
як Twitter і Facebook, і як ідентифікувати мережі тролів, що стоять за акаунтами» стала дуже корисною, бо супроводжувалась великою кількістю прикладів, які навів дослідник за роки після атаки на рейс MH-17, та анексії Криму РФ.
Компанії дезінформації, яки тривають майже безперервно з часів Євромайдану все більше мають  антидержавницьку (Україна) сутність. Навіть пандемію COVID-19 використовують для нападок на незалежність нашої держави. Серед найбільш неочікуваних акторів, які "розганяють" фейки - російська шахова спільнота. Маніпулювання, та спекуляції майже з кожного факту сучасної історії України, лінгвоестетичні питання та щеплення від хвороб малюків, стають інструментами впливу на свідомість та поведінку українських громадян. Більшість вже не витримує медійного впливу, але навіть вимкнувши телеприймач, відклавши газету людина потрапляє під вплив маніпуляцій з соціальних мереж й телефонних розмов. Важко усвідомити, але соцмережі за твердженням фахівців на 80% заповнені саме спотвореною інформацією. Власники в останні часи трохи "чистять" від фейків стрічку, але видалення всіх фейків економічно недоцільно. Тому нам з вами ще багато років "копирсатись" в інформаційному бруді. Поки, системи машинного навчання не навчиться розпізнавати всі фейки. Можливо цей шлях значно коротший?!
А поки. Журналісти, роблять за користувачів "чорнову" роботу з перевірки та фільтрування ніби правдивих фактів, щоб не засмічувати голови читачів, глядачів, слухачів. Користуйтесь!
Українські журналісти вже мають великий досвід в цьому й можуть навіть бути експертами в деяких процесах "дешифрування" російської пропаганди. 
Про це також говорили під час тренінгу. Зупинятись не варто, бо наші вороги весь час змінюють арсенал впливу, ну й свіжих блогерів та "розумних ідіотів" серед небайдужих громадян вербують. 
Автоматизовані системи спотворення реальності у вигляді армій ботів налаштовують не дуже чисельні спеціалісти, але якщо їх впливу опираються українські партизанські загони медіа-активістів, інтернет-простір очищується. На минулому тижні державні фахівці з СБУ доповіли про виявлення та припинення діяльності в містах України ботоферми на 40(сорок) тисяч акаунтів. Тобто 40 тисяч телефонних карток операторів з багатьох країн світу генерували спотворений контент! Всі ознаки організованого впливу на свідомість. Ціла система, чи її ділянка. Невже не можливо довести причетність організаторів?
Судовий процес по збитому нідерландському боїнгу доводить, що громадські правдошукачі працюють більш ефективно навіть за державних кіберфахівців. Здається щороку в Україні вилучають не одну ботоферму. Але якщо їх знову й знову відновлюють, ця зброя - ефективна. Тому й вітчизняним контрпропагандистам залишається завдання опиратись системі брехні. 
Наявність саме антизахідних наративів пропаганди якою "промивають" мізки деякі місцеві медіа-канали, видають в них "руськомирівських помічників". Їх маркери змінюються, а сутність манкуртів залишається. Як й потреба більше висвітлювати в медіа саме надбання євроасоціації.
В.Головченко. 


Немає коментарів: