субота, 27 червня 2020 р.

Відкрилась перша виставка після карантину в художньому музеї

«Погляд небайдужого». Персональна виставка Вадима Пустильника відкрилась в Миколаївський обласний художній музей ім. Верещагіна вчора в умовах адаптивного карантину. Вадим, мабуть, найбільший патріот Миколаєва серед тих, хто нині працює пензлем. Але його зображення рідного міста завжди більш "стьобне" ніж лакове. Його погляд на місто та події завжди саркастичний, але філософський запрошує до роздумів. Кажуть, що не всі роботи майстра потрапили до експозиції. 

Представлено близько 60 робіт, виконаних протягом останніх років в техніці станкового живопису та колажу як рефлексія на знакові моменти та процеси сучасності, зокрема миколаївську дійсність. Авторська фіксація життєвих вражень спрямовує глядацьку увагу не стільки на зображувану мить, скільки на події, що їй передували і спричинили або мали місце після. 

В картинах з гумором відображено мотиви осмислення локальної історії, міфотворчої декомунізації, казковості, магічного реалізму з вітчизняним колоритом, олігархізації владної вертикалі та народного побуту з властивою йому образотворчістю. Ряд робіт експонується вперше.


Яся Давиденко, організатор екскурсій музею вже після анонсування виставки написала у фейсбуці такий пост:
"я мрію про музей, де не буде цензури. там демонструватимуть різне і розповідатимуть про різне. людей буде тягнути в зали класики подивитись на саме ту хвилю. буде сучасне і неоднозначне мистецтво. і хтось буде грубо і нецензурно дискутувати. хтось смаркатиметься від сліз чи посміхатиметься, як блаженний, що все зрозумів. а хтось реготатиме не стримуючи децибелів. тому що це емоція, яку не втримати. тому що так має бути і буде. я мрію, так".

Ми сьогодні розміщуємо деякі з робіт В.Пустильника, а завтра - вдягнув маску підемо в музей.
В.Інгульский.


Немає коментарів: