неділю, 28 червня 2020 р.

Інтерв'ю, щоб бути обізнаним


Є така забава - інтерв'ю, процес соціально-психологічної взаємодії. Виходячи з цього, послідовність запитань повинна відповідати декільком вимогам. В середині 19-го сторіччя народилась як солона справа. Люди питали один одного, а потім занотовували відповіді в альбоми. Найбільш відомий - "Опитувальник М.Пруста" який до наших часів зберіг потаємні думки класика модерну в літературі.

Більш складні питання повинні слідувати за простими. На перших етапах необхідно якомога глибше втягнути опитуваного в процес інтерв'ювання, і зробити це можна, ставлячи нескладні питання, які не вимагають особливого роздуму. Завдяки цьому, в міру залучення опитуваного в інтерв'ю, йому буде легше відповідати на більш складні питання.
Спробуйте ставити запитання своєму депутату.

У смисловому плані питання повинні слідувати один за іншим так, щоб наступні питання логічно продовжували і уточнювали попередні.

Питання, які можуть збентежити або поставити опитувану людину в незручне становище, не слід ставити занадто поспішно і прямолінійно.

На першому етапі проведення інтерв'ю інтерв'юер повинен, перш за все, постаратися встановити сприятливий контакт з опитуваним людиною і знизити напругу і стрес, що виникають від самої ситуації інтерв'ювання. Крім того, на даному етапі, інтерв'юеру також необхідно оцінити загальний рівень розвитку опитуваної людини і його здатність правильно розуміти інтерв'юера. Це багато в чому допоможе визначити, яким чином потрібно будувати інтерв'ю в цілому.

В основній частині інтерв'ю головне завдання полягає в створенні оптимальних умов для отримання найбільш повної і точної інформації про опитувану людину. Інтерв'юер повинен домогтися того, щоб кандидат говорив про те, про що хоче почути інтерв'юер. Для досягнення цього інтерв'юер може використовувати ряд методів.
1. Не слід ставити питання, на які можна відповісти однозначно "так" або "ні". Питання повинні бути сформульовані так, щоб дати опитуваній людині можливість виговоритися.
2. Інтерв'юеру слід витримувати паузу після того, як опитуваний, здавалося б, уже закінчив відповідати, щоб дати йому можливість сказати трохи більше.
3. На початку інтерв'ю слід торкнутися ряд різних тем, щоб подивитися, що викликає у людини бажання говорити, а що такого бажання не викликає. При цьому слід з'ясувати, чому людина не бажає говорити на певні теми.
4. Не слід задавати одночасно більше одного питання.
5. Не слід в будь-якій формі демонструвати своє ставлення до відповідей опитуваного.
6. Не слід виявляти нетерпіння.
7. Слід використовувати тільки ту мову, яка зрозуміла опитуваному.
8. Коли опитуваний дає змістовну інформацію, слід встановлювати позитивний зворотний зв'язок як вербального, так і невербального характеру, оскільки такі реакції передають зацікавленість і стимулюють опитуваного говорити ще більше.

У прикінцевий частині інтерв'ю, після того, як будуть задані всі його запитання, слід обов'язково подякувати опитуваного. Формально це буде вважатися закінченням інтерв'ю. Однак після цього інтерв'юеру не завжди слід відразу ж йти. Тому що, коли формально інтерв'ю закінчено, напруга у опитуваного спадає, і він може висловитися про якісь важливі речі, про які він боявся говорити в ході інтерв'ю або не рахував це важливим.
Досвід підказує що офф-рекордс можна багато що цікавого дізнатись!
За матеріалами підручників з журналістики.



Немає коментарів: