четвер, 18 червня 2020 р.

Громадяни - "донори" місцевого самоврядування

У великих містах, містечках й ОТГ тільки но "пом'якшено" карантин почались громадські дискусії на тему: якою буде наступна влада. До виборів треба сформувати порядок денний. В тому числі визначитись який бізнес містам "до вподоби", а який, як зерно-логістичний - вбиває міську інфраструктуру.
Відкрито та з надією на зміни роблять це громадські організації. В Херсоні навіть коаліція громадських організацій он-лайн зібрала загал, щоб вирішити разом, як врятувати місто від влади безвідповідальних виборців, та їх політиків - вибору. Вирішили пропрацювати критерії та створити щось подібне до суспільного праймеріз.
В Миколаєві все більше мережевими "телеграм-дубінками" по найбільш одіозним політикам та медіа-власникам поки "лупцюють". В телефонному форматі тривають опитування про проєкти та бездіяльність теперішнього міського голови та його шанси. 
В Одесі мер проводить огляд прихильників як серед комунальних службовців, так й серед депутатів, в тому числі екс-нардепів.
Відсутність можливості зустрічатись в реалі великим масам людей не є перепоною для пропрацювання месиджів та планів. Хотілось би щоб після чергової виборчої кампанії залишились ще громадські активісти "без портфеля". Бо тільки знаходячись відстороненим від реальної процесної роботи, та перемовин зі всіма стейкхолдерами бюджетів можливо тверезо оцінювати "що треба розвивати".
Блогери поки більше про злочини, а коли ж про перспективи?
Маю надію медіа місцеві жваво почнуть модерувати саме пропозиції від громадян на найближчі 5 років. Стільки тролейбусів хочемо, міських катерів та авіарейсів. А не тільки базарів, шкіл й аптек. Найболючіше питання: куди підуть скорочені в ході реформи викладачі вишів? Може треба активно залучати для роботи саме в місцевому самоврядуванні?! 
Не маєте часом інформації: скільки років працює в середньому на одному місці клерк міськради Одеси? А Херсону? В Миколаєві бачу квапливо поспішають до міськвиконкому люди, які пересиділи за столами мера Чайку. 
Ротація кадрів міського самоврядування. Можливо на часі? Якщо не виходить щось змінити, завжди міняють персон, які залучені. В останні роки ефективність громадських активістів більш відчутна. Тільки не треба, як Андрій Іванович зі Львова кожну каденцію нових "варягів" запрошувати в мерію. 
Чи навпаки? В Миколаєві херсонські кадри у виконкомі не "поліпшили карми". 
З досвіду реанімації обласної інфекційної лікарні в Миколаєві на початку карантину паном Вадатурським, виходить що представники великого бізнесу можуть й містом керувати. То в Андрія Ставніцера з Одесою точно вийде, як він антивірусний штаб створив!
"Хвилююсь" за Херсон. Тут одного  бізнесмена відповідального визначити важко! Але якщо пошукати...
В.Головченко. МВА


Немає коментарів: