пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Екологічність, як вимога сучасності


Дбайливе ставлення до ресурсів живої природи - ознака сучасної людини, а не тимчасового правителя, на якого багатьох готували за радянських часів.
Візьмемо до прикладу - водні ресурси. На півдні України, їх ніколи не вистачало. І хоча будіельникам комунізму здавалось, що Дніпро та Південний Буг мають зайвий водостік, загатили їх греблями, й біля моря в Очакові ще одну почали будувати. А цей же час - розорювали береги. Будували дороги, засипаючі сезонні річище малих річок, найвідоміший приклад - путепровід біля Нової Одеси, де кожного року гинуть десятки людей. А потім додалась дурна мода будувати по берегах річок палаци...
Ми вже не говоримо про не дуже гармонічну хімізацію полів, та відсутність практики роздільної утилізації сміття повсюдно. Нашарувались проблеми, які вкупі з негуманною індустріалізацією призвела до вбивства екології. Тому, кожному наступному бізнесу, який створюється в нашій місцевості треба мати на увазі цей фактор.
Коли ви щось плануєте продукувати, це не повинно "зжирати" багато органічних ресурсів, таких наприклад як вода, вугілля, вапно, чи пісок, деревина. Бажано, також, не продукувати зайвого пакування.
Цілі сталого розвитку які запропонувала ООН до 2030 року попереджують все людство від зайвої експлуатації природних ресурсів. Це стає філософією нової економіки. Добре, наприклад, коли весь офіс споживає електрики не більше, ніж 1 кВт в годину. А можна на добу? Що для цього треба? 
Не тільки заощаджувати, але й вивчати нові технології, щоб застосовувати найекономніші. Це не важко, а якщо порахувати - вигідно! Але не тільки бізнес має робити це. Всім мешканцям, з малку час нагадувати про ощадливе ставлення до електрики, пилу, парникових газів тощо... Не кількість авто та кінських сил під капотом має стати метою, а засіб пересування, який найменше забруднює атмосферу, та природну воду. Справи рекультивації, чи очищування - дуже дорогі. Як й відновлення зникаючих біологічних видів. Також як й консервування радянських атомних станцій. Досвід Чорнобиля - має навчити чогось! 
А поки, треба виробляти як найбільше товарів/послуг які допомагають екологію врятувати. В цій ніші багато - шансів. Пандемія оголила багато вразливих секторів. Майте не увазі!
С.Лиманов.


Немає коментарів: