середу, 20 травня 2020 р.

Розробка Антикорупційної політики в громадах на фінішній прямій

Мережа Ресурсних Центрів з розвитку місцевої демократії продуктивно використовує свій час у карантинний період і продовжує створювати сприятливе антикорупційне середовище у пілотних об’єднаних громадах Волинської, Львівської, Одеської, Херсонської, Миколаївської, Луганської, Дніпропетровської та Чернігівської областей.


Менська ОТГ, Чернігівська область
Деснянська ОТГ, Чернігівська область
Кіптівська ОТГ, Чернігівська область
Смідинська ОТГ, Волинська область
Тростянецька ОТГ, Львівська область
Шабівська ОТГ, Одеська область
Воскресенська ОТГ, Миколаївська область
Кочубеївська ОТГ, Херсонська область
Вербівська ОТГ, Херсонська область
Нижньодуванська ОТГ, Луганська область
Могилівська ОТГ, Дніпропетровська область

Це передбачає запровадження та застосування антикорупційних політик на місцевому рівні, роз’яснення діючого антикорупційного законодавства, надання ефективних публічних інструментів нагляду та підвищення рівня обізнаності громадян і формування антикорупційної свідомості.

Так для чого ж потрібно місцевій владі приймати документи щодо антикорупційної політики, а активним мешканцям адвокатувати прийняття?
Допомагають попередити порушення законодавства у сфері запобігання корупції
Систематизують вимоги законодавства для місцевої влади
Робота місцевої влади стає прозорішою
Громада впроваджує хороші практики врядування та є привабливою для інвесторів
Грантодавці підтримують проекти громади, адже вони впевнені, що інвестовані кошти не «осядуть» в кишенях чиновників
Мінімізують ризики притягнення до відповідальності уповноважених осіб у сфері місцевого самоврядування
Допомагають працівникам, депутатам місцевої ради розуміти вимоги законодавства у сфері запобігання корупції та не вчиняти порушення

Які документи прийняти?
Антикорупційна програма (програма заходів із запобігання корупції/програма запобігання корупційним правопорушенням)
Положення (порядок) про запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

Антикорупційні програми – перелік заходів і діяльності, яка передбачена в законодавчих актах для органів публічної влади (ЗУ «Про доступ до публічної інформації», «Про запобігання корупції», «Про публічні закупівлі», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та інших), а також додатково визначені місцевою радою заходи.

Конфлікт інтересів – приватний інтерес особи, що виконує службові чи представницькі повноваження, впливає/може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень. У положенні здійснюється деталізація розділу V закону для роботи на рівні громади.

Протягом травня – червня, після послаблення карантинного режиму, пілотні громади готові офіційно прийняти на сесіях розроблені антикорупційні політики.

Наразі перший цикл антикорупційної діяльності завершується, на черзі – просвітництво та допомога громадам. Влітку «антикорупційні десанти» проведуть навчальні та просвітницькі заходи – інтерактивні тренінги-майстерні з унікально-підібраним контентом для кожної громади учасника, Антикорупційні кава зустрічі та Антикорупційний ЛікБез #ЛікБезКор!

Діяльність проходить в рамках проекту Центру Доброчин «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні», що виконується за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди та у партнерстві з Мережею* Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії.


Немає коментарів: