середу, 13 травня 2020 р.

Фейки та маніпуляції як “легкий” засіб своє “засіяти”

Не всі слова яки "пішли" в ефір, чи на папір слугують встановленню миру а злагоди. Це вже більшість усвідомила. Пройшли часи, коли пресі, зокрема газеті "Правда" мусив вірити, бо то була пропаганда. Сьогодні доба "постправди", тому багато в медіа викривлень, маніпулювання, брехні насамкінець. Багато кому такий стан речей не до вподоби, але що поробиш?
Треба критично мислити навіть під час перегляду (прослуховування) новин, тим більше коли читаєш аналітичну кореспонденцію, наприклад про вимоги МВФ до уряду України. Не кажу вже про "паркан", чи соцмережу: там таке пишуть!
Важливо зрозуміти, що фейками та перекручуваннями борються за місце під Сонцем. І якщо, хоча б одна людина повірить у брехливу інформацію - її автори/замовники досягли свого.
Щодо бізнесу розповсюдження неправдивої інформації має ще більш очевидну рису конкуренції. Маніпулювання фактами, з легкістю може знизити ринкову ціну, наприклад, об'єкта продажу, особливо коли мова іде про корпоративні права.Деяка, наприклад, об'єктивна інформація, але передчасна, чи застосована в недолугій конотації може привести до іміджевих втрат. тут треба згадати, що термін "чорний піар" був дуже вживаний в корпоративних війнах та добу масової приватизації. Т з миколаївців, хто пам'ятає 90-ті можуть згадати як "входили" в НГЗ росіяни, а одесити: як знищували Чорноморське пароплавство. Скільки було слів різних "спотворено"? А все для чого?! Перемогти в конкуренції... Свіжий приклад - "обпльовування" ніби міністром інфраструктури Миколаївського літовища в порівнянні з Херсонським. Бізнес і нічого особистого. 
Дезінформування - цей влучний термін розкриває сутність процесу. Треба відмітити, що наявна спаплюжена інформація зараз більш приваблива, ніж в часи пропаганди. Хоча! Коли ви зустрічаєте на 20 році 21 сторіччя ніби "точну інформацію що американці не були на Луні", виявляється на неї теж є споживач. Як і на телеказкарів з Останкіно
З цього виходить ще один рецепт: ніколи не звикати "черпати" інформацію тільки з одного "улюбленого" джерела. Самі кришталеві можуть зафейкуватись... Обережно!
В.Головченко.



Немає коментарів: