понеділок, 10 лютого 2020 р.

Витвір мистецтва - переосмислюючи зміни

Люблю брати участь у творенні нового, того що народжується вперше. Саме так було під час мистецького айдіатона "Музеї генерують ідеї", який відбувся в Херсоні цього вікенду. Одеський художній музей - автор проєкту, запросив митців й мисткинь з різних міст України, представників громадянського суспільства з Херсона, Одеси та Бердянська. Разом в 10 мінікомандах втілили брейншторм ідеї арт-об’єктів, які б "підсвітили" місцеву соціальну проблему і стали магнітом тяжіння для херсонців і гостей.


Було дуже круто.
Що саме?
Крайня справа - переможниця, Д.Кольцова.

Влучно були окреслені найбільш актуальні проблеми місцевості, а потім запропоновані художні витвори, якими можна привертати увагу, модерувати, підсилювати соціальну активність містян. Це й екологічні проблеми, байдужість до свого міста, розрізненість культурних осередків, відсутність конструктивної комунікації в місті. Запропоновані проєкти переосмислювали ці та інші теми. Було це вже - скаже реаліст. І в Миколаєві, коли вибрали молодого міського голову, й в Одесі, за часів очільника ОДА з Грузії проводились стратегічні сесії, форуми "рішучих" дій.

Де відчутні результати? Що втілилось у життя, тими самими скопійованими з польського досвіду "агенціями розвитку"? Чому у випадку з  "паблік-артом" у Херсоні має бути "по іншому"?

Тримаю кулаки щоб тенденція, яка тягнеться від поміщика Херсонської губернії з "мертвими душами" була порушена. Саме в провінції біля моря народжуються справжні свіжі ідеї.

За результатами голосування журі перемогла ідея Дар’ї Кольцової. Це інсталяція яка має повстати на схилах парку Слави. Проєкт має бути реалізований протягом 6 тижнів. Можливо, трохи більше через те, що роботи почнуть, коли потеплішає. А поки - місто Херсон з аеропортом в льодовому полоні.

Ще одну ідею з муралами знаного харківського автора Гамлета Зіньківського підтримав голова ОДА і пообіцяв виділити на це 50 тисяч гривень з обласного бюджету. (на фарбу, мабуть, вистачить)
Міська влада, як і культурні менеджери проігнорували захід. Здається, ідей в Херсоні - купа... Реалізація - таке.
Маємо надію навесні на схилах Дніпра сфотографуватись у нового арт-об'єкта, а може й не одного, мінімум 5 - дуже просяться в міський простір на березі великої річки.


В.Головченко.
Фото Аліси Готт, Івана Ситого,та автора

Проект «Музей в авангарді суспільних змін», організовує ГО МЮЗЕЮМ ФОР ЧЕНДЖ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine — USAID Україна) та Проекту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II).


Немає коментарів: