пʼятницю, 10 січня 2020 р.

Місто Ізмаїл та його фортифікація

Презентація монографії «Місто Ізмаїл та його фортифікація (за матеріалами XVІ-XІXcт.)» за авторства Андрія Красножона (Україна) та Мехмета Тютюнджи (Голландія) відбулася у грудні  в Одеській національній науковій бібліотеці у залі Музею книги.

ОННБ не вперше є ініціатором подібних резонансних в інтелектуальному середовищі презентацій, майданчиком, який дає життя новим фоліантним, аутентичним виданням, сприяє поглибленню міжнародної співпраці ОННБ з культурно-мистецькими та науковими інституціями зарубіжжя, дипломатичними представництвами інших країн в Одесі.



Мехмет Тютюнджи (PhD), спеціаліст в галузі середньовічної османської епіграфіки (SOTA: Центр турецьких та арабських досліджень (Харлем, Голландія) та Андрій Красножон, доктор історичних наук, спеціаліст в галузі історії фортифікації міст Північно-Західного Причорномор’я (Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського (Одеса, Україна) представили широкому загалу читачів унікальне монографічне дослідження «Місто Ізмаїл та його фортифікація (за джерелами XVI-XIX ст.)». – Одеса: Чорномор’я, 2019. – 584 с.: 266 іл.


Панорами штурму фортеці Ізмаїл 1790 р. Художник М.М. Іванов

У монографії опубліковано кілька десятків османських та російських документів, що зберігаються в фондах Архіву Головної Дирекції Вакифів (Анкара), Архіву Палацу Топкапи (Стамбул), Відділу рукописів Російської національної бібліотеки (СПб), Головної дирекції земельного кадастру (Анкара), Державного архіву Одеської області (Одеса), Державного Російського музею (СПб), Ізмаїльського історико-краєзнавчого музею Придунав’я (Ізмаїл), Ізмаїльського історичного музею О.В.Суворова (Ізмаїл); Князівського архіву Еттінген-Валлерстайн (Гамбург), Музею Ісламського мистецтва (Берлін), Національного архіву Республіки Молдова (Кишинів), Оттоманського архіву при Кабінеті Прем’єр-міністра (Стамбул), Російського державного військово-історичного архіву (Москва).



Панорама міста з історичною мечеттю Ізмаїла у місця переправи через Дунай; наказ султана Мурада ІІІ (березень 1590) на заселення Переправи Ісмаїл на узбережжі Дунаю: рядки І-ІІІ

Більшість документів та картографічних матеріалів, а також супутні аналітичні матеріали й коментарі опубліковані вперше та розкривають маловідомі сторінки історії Ізмаїла XVI-XIX ст. Так, особливу увагу приділено дослідженню та оприлюдненню перших султанських указів, які супроводжували процес становлення «міста Мехмеда» – Мехмедабада (такою була початкова назва Ізмаїла) на честь засновника міста – одного з впливових діячів Османської імперії другої половини XVI ст. Мехмеда-ага Хабеши. Віднайдені та оприлюднені документи, карти, плани, схеми фортець та матеріали дали можливість висвітлити соціально-економічні аспекти життя міста та прилеглих територій від перших років існування до ХІХ ст.

Окремим важливим та надзвичайно актуальним аспектом проведеного дослідження є відомості про історичну топографію міста, еволюцію фортифікаційних споруд, османської епіграфіки та будівництва культових споруд.
Видання супроводжується переліком джерел та літератури, термінологічним, географічним та іменним покажчиками, переліком умовних скорочень.

Особливу важливість, наукову цінність та доступність видання широкому колу зацікавлених науковців та дослідників забезпечує наявність коментарів українською/турецькою/англійською мовами.

В.Николаев.


Немає коментарів: