четвер, 19 грудня 2019 р.

Тінь залишила книгу

Цього року на 58-й бієнале у Венеції Україну мала представляти "Падаюча тінь "Мрії". Але не сталось, як задумали художники "Відкритої групи": завантажити у найбільший в світі літак "Мрія", всіх учасників від України, та відвезти на Адріатику. А пролітаючі повз Венецію, такий великий літак на декілька секунд відкинув би свою тінь на садами Джардіні.

Амбітну ідею запрезентувати таким чином Україну, як батьківщину талановитих конструкторів та митців десь в КБ Антонов, чи оборонпромі "помножили" на 0, як завжди нарікаючи на брак коштів. Але кажуть, що серед явних проблем для прольоту "Мрії" над Венецією було небажання італійського уряду. Чи квола допомога українських дипломатів в перемовинах.
Художники з роботами своїми 9-го травня були в Венеції, а бієнале не побачив найбільший в світі літак.
Для Національного павільйону України було надруковано за підтримки УКФ каталог. Він вміщує чорно-білі світлини з описом про літак та нездійсненний проект, а також телефонний довідник "всіх художників ". Днями, коли вже бієнале зачинився куратори проекту провели в Одесі презентацію каталогу. А один примірник передали до Одеської національної наукової бібліотеки. Через багато років дослідники зможуть реконструювати за ним пригоди сучасних українських художників.
В.Інгульский.


Немає коментарів: