пʼятницю, 29 листопада 2019 р.

Форум про Закарпаття в Одесі відбудеться восени 2020

Ми вже давно писали, як важливо налагодити дієві "горизонтальні" зв'язки між регіонами України. Для того, щоб люди перезнайомились, освідчились в унікальності й несхожості регіонів. А там, може й "запрацює" внутрішня міграція?! З'явились активісти, які почали процес знайомства регіонів. Новий проект - презентація творчих та художніх можливостей Закарпаття в іншому прикордонному регіоні: Одещині.
Одеса та Закарпаття були в різних імперіях минулого, несуть досить саме імперських кодів.
Але в обох регіонах мешкали поряд українці та десяток-другий різних народів. Всі вони мають свою культуру, звичаї, наїдки. І якщо коли тільки знайомились, були побоювання що серед представників державних культурних установ не налагодяться містки співробітництва, то після візиту одеських кураторів подій в Ужгород: питань нема! Хоча подія велика та потребує багатьох ресурсів.
В жовтні 2020 Одесу чекають 100 різних подій культурного світу, які сплетуть та продемонструють мережево іншого різноетнічного регіону - Закарпаття. Всі заходи обіцяють зробити безкоштовними. Ціль - познайомити та налагодити співпрацю!
Будуть концерти, вистави, бієнале й фестивалі, екскурсії, дегустації - як без них у виноробних краях. Куратори різних культурних проектів дали днями прес-конференцію в Одесі й запевнили що процеси виробництва цікавого форуму "запущено". Мабуть, буде яскраво?
Взагалі українцям не вистачає комунікацій між краями держави. Культурна інформація може бути тією, що не викличе сперечань. Вона у виконанні справжніх майстрів обов'язково повинна  "зайти". Добре, що в міський агенції розвитку Ужгорода відгукнулись на пропозицію арт-менеджерів зі столиці. На жаль їх колеги з Миколаєва вже рік як не можуть з "куцих штанів"містечкових проектів "вислизнути"!
В.Інгульский.


Немає коментарів: