пʼятницю, 29 листопада 2019 р.

Література про сучасне мистецтво

Архів сучасного українського мистецтва почав складатись. Дослідницька платформа PinchukArtCentre, а це - 8 постійних дослідників, які ще залучають регіональних авторів. Довгі роки про українське сучасне мистецтво були тільки усні оповідання. В Одеському художньому музеї сталась презентація чергового паперового видання.
100 років українського мистецтва з фокусом на жінок - це фокус нового видання. Книга «Чому в українському мистецтві є великі художниці» відповідає на провокативне питання, яке ще в 70-ті роки минулого сторіччя постало в арт-середовищі. Жінки-художниці дуже часто були
музами, коханками, домогосподарками, але їм було важко вибороти місце в дискурсі. Тому останні 100 років українських жінок художників було ретельно дослідження.  Це одна з перших спроб розповісти історію українського мистецтва через гендерну оптику, починаючи від кінця ХІХ століття до мистецьких досвідів початку XXI століття. До книжки увійшли дослідження, есеї, архівні матеріали та фотографії про більше, ніж 60 художниць та художників. Цікаві оповідання ілюструють як в художньої тусовки, як і в мистецтві змінювались відношення до емансипації жінок.

Одеський перформер Ута Кільтера було образилась, що вона багатьох героїнь книги знала, але її "обминули", про що вона саме на презентації голосно вказала! Упорядники й авторки їй вказали в яких главах добре ілюстрованої, та з любов'ю виданої книги Уту згадують.

Наклад на англійській мові буде от-от, а українською вже можна купувати. Художні бібліотеки отримують примірник. Видання зроблено на грант УКФ.
С.Лиманов.
Фото Ю.Жаркова.





Немає коментарів: