неділю, 27 жовтня 2019 р.

На побачення з легендою

Серед міфотворців Одеси 20 сторіччя є особа, яка безумовно "царює". Король радянської естради, засновник теоджазу, актор, автор відвертих мемуарів. Його голос чули всі, хоча сам він давно помер. Леонід Утьосов. В наш час в Одесі мешкає знаний біограф Утьосова Олександр Галяс, заступник редактора газети "Порто-Франко", який багато написав про феномен народного артиста з Одеси.  Днями, Олександр розпочав цикл лекцій о творчості
земляка в міській бібліотеці І.Франко.
Що особливо сподобалось в перший частині багатосерійної епопеї про життя Утьосова, що Олександр приділив увагу саме контексту епохи в якій молодий актор розпочинав. Одеса була 100 років тому - Меккою куплетистів, які "закидали" в медіа плітки.
Зінгерталь був - там король. Ледя (родинне імя) свої дебютні скетчі робив "за мотивами сьогоднішніх газет". А в одеських газетах в той час працювало багато столичних репортерів й письменників, які втекли з Петрограду від революції. Підростала одеська молодь в особах Бабеля, Багрицького, Катаєва, Петрова, Олеші. Всі вони впливали один на одного... Навіть Бунін з його ненавистю до пролетаріїв.
Галяс як майстерний автор, робить слушний аналіз впливу тогочасного одеського культурного контексту на творчість юного куплетиста.
Утьосов - пролетарський по-суті артист, тому нікуди не поїхав з "совдепії".
Принциповий одесит - Утьосов до кінця своїх днів розмовляв з характерним акцентом.
Після 1964 року ніколи в Одесу не приїжджав, на то були особисті обставини.
Але про це, та багато іншого в наступних "розвідках" про знаного земляка від Олександра Галяса в міській бібліотеці, яку ще Маразлі започаткував як читальню книг.
С.Лиманов.



Немає коментарів: