суботу, 14 вересня 2019 р.

Як там наші за Дунаєм?

Презентація «Українська громада Північної Добруджі (Румунія) в 1999-2019-х роках» відбулася у відділі рідкісних видань і рукописів Одеської національної наукової бібліотеки.

Метою заходу було ознайомлення громадськості Одещини з сучасним станом української громади Північної Доброджу, її ролі у розвитку економічних і культурних зав’язків України і Румунії, заохочення до співпраці з українцями за кордоном потенційних учасників.

До велелюдного зібрання зі словами привітання звернулася генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова.

В залі чимало молоді. Після запровадження безвізу контакти між Україною та Румунією, зокрема поїздки до сусідньої Доброджу, регіону компактного проживання українців, відчутно пожвавилися. Це близько, адже Північна Доброджу розташована одразу на протилежному, правому, березі Дунаю. Наразі ще треба об’їжджати, робити гак, але невдовзі запрацює довгоочікуваний пором Орлівка – Ісакча. Молодь мобільна і допитлива, Наталія Петрова, заступниця декана факультету історії та філософії ОНУ пожартувала, що її студенти-історики в українців Доброджу бувають частіше, ніж у бабусі в селі. В залі також представники влади, дипломати, науковці, краєзнавці, журналісти та допитливі одесити, яким цікаво «як там наші за рікою?».

Делегацію гостей очолив Дмитро Черненко – голова філії Союзу українців Румунії в повітовому місті Тульча.

Центральною особою презентації, безперечно, був В’ячеслав Кушнір, декан факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І.Мечникова. Це він з однодумцями, 20 років тому, коли стосунки між Україною і Румунією були малоактивними, почав «лупати сю скалу», досліджувати і відкривати для нас задунайських українців. Як зазначив Сергій Орлов виконувач обов’язків Представника МЗС України в Одесі, це він «створював підвалини для покращення наших відносин».

Ярослава Різникова - заступниця начальника Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації акцентувала увагу на тому, що «Вичерпна робота була здійснена саме Одеським національним університетом ім. І. Мечникова і саме історичним факультетом і саме В’ячеславом Григоровичем Кушніром. Йому вдалося зібрати потужну команду людей які займаються цією проблемою. Для них проблема української діаспори не є якоюсь відстороненою справою, а проблемою, якою вони живуть, над якою працюють і намагаються допомогти українцям Румунії зберегти свою ідентичність». На сьогодні, завдяки підтримці з України збільшилася кількість дітей в повіті Тульча, які вивчають українську мову.

За вагомий внесок у зміцнення румунсько - українського співробітництва, збереження національної та культурної ідентичності українців Румунії Грамотами Одеської обласної державної адміністрації були нагороджені Дмитро Черненко та Стефанія Черненко, яка активно навчає дітей з діаспори української мови.

Під час презентації обговорювалися питання історії та розвитку культури українців за Дунаєм. Результати наукової і просвітницької роботи починаючи з 1999 року представлені на виставці «Українська громада Північної Добруджі». Відвідувачі бібліотеки мали змогу ознайомитись з науковими та науково популярними виданнями українських і румунських дослідників. Учасники презентації обмінялися думками щодо урізноманітнення форм роботи для збереження ідентичності української громади, підвищення її ролі у розвитку українсько-румунських зв’язків.

Форум відбувся за підтримки Генерального консульства Румунії в Одесі та Союзу українців Румунії.

Володимир Геник.


Немає коментарів: