вівторок, 10 вересня 2019 р.

П’ятий «Донбас Медіа Форум-2019» відбувся в Харкові

Під час на церемонії відкриття «Донбас Медіа Форуму-2019» радник із питань преси, освіти та культури посольства США в Україні Девід Рейнерт наголосив, що боротьба за свободу в Україні схожа на ті процеси, що спостерігаються в інших країнах світу, де зміцнюється громадянське суспільство:

- 5-й форум – це успіх. Тут журналісти обговорюють ті самі питання, що й колеги в інших країнах: успішні практики протидії дезінформації, в тому числі з елементами зовнішнього втручання, економічна незаангажованість, деолігархізація медіаринку в умовах інформаційної війни та інші.

Юліан Рьопке

Однією з подій форуму стала дискусія «Експертність в журналістиці». Редактор найбільшої німецької щоденної ілюстрованої газети «Bild» Юліан Рьопке розповів:

- Усе частіше спостерігаємо в медіапросторі, як політично вмотивовані журналісти беруть інтерв'ю в політично вмотивованих експертів. Якщо йдеться про те, хто може бути експертами для міжнародних видань, які пишуть, наприклад, про війну на Сході України, то варто пам’ятати, що нейтральних експертів сьогодні не знайдете. Тому журналісти самі мають бути експертами з кількох тем, глибоко розбиратися в темах, на які пишуть. Треба бути вузькопрофільними, щоб робити якісну журналістику. Експерт - це людина зі специфічними знаннями в специфічній галузі, але не всі можуть пояснити людям складні речі простими словами. Ми шукаємо тих експертів, у яких є конкретні матеріали з конкретної теми. Коли ми висвітлюємо події на Донбасі, то з сепаратистами ми не спілкуємося. У 2014 році в нас був репортер, який поїхав на окуповану територію. Потім йому почали погрожувати, бо він писав не те, що їм хотілося. Ми розмовляємо з людьми, які живуть на Донбасі чи займаються якоюсь діяльністю. Також це берлінці, які побували на лінії розмежування.


Про історію жительки Берліна, яка п’ять років їздить на Донбас, щоб вчити дітей музичному мистецтву, учасники «Донбас Медіа Форум-2019» дізналися переглянувши документальний фільм газети «Bild», який називається "Звучання війни - діти з Золотого" ( "Klang Des Krieges" ). Редактор газети «Bild» Юліан Рьопке зазначив:

- Цей фільм ми створили для німецької аудиторії. Головна мета - щоб його подивилися якомога більше людей. Героїня Марина Бондас (Маrina Bondas) у минулому киянка, яка з 1992 року живе в Берліні, є першою скрипкою у симфонічному оркестрі Берлінського радіо. Попри професійну завантаженість, Марина знаходить час, сили й гроші, щоб допомоги людям, які страждають від війни на Сході України. Марина організовує благодійні концерти, аукціони, виїзди до міст прифронтової зони, літні табори для дітей у Німеччині. За 700 кілометрів від України в Марини інший мирний світ. Але коли почалася війна, вона почала приїжджати на Донбас і навчати дітей музиці. Дітей, які забули, як співають пташки, від руйнації війни рятує класична музика скрипальки. Та вона вважає, що ця допомога дає їй більше, ніж дітям. За 5 років вона навчилася по-іншому відчувати музику в світі війни, де ситуація може змінитися щохвилини. Ми створюємо такі фільми, бо шукаємо нові способи, щоб розповідати світові про війну в Україні. Якщо ми напишемо: в Україні знову стріляють, - цим уже нікого не здивуєш, а, отже, ми не привернемо увагу суспільства до того, аби шукати шляхи вирішення цього болючого питання. В умовах інформаційної війни Україні потрібні союзники.


Цього року «Донбас Медіа Форум-2019» об’єднав 600 учасників. Це українські журналісти, іноземні експерти, представники влади та громадських та правозахисних організацій, у тому числі зі звільнених територій Донецької та Луганської областей. У рамках заходу провели майже 40 панельних дискусій, тематичних зустрічей, майстер-класів. Гасло цьогорічного форуму - “Час обирати журналістські стандарти”.

Форум відбувся за підтримки Представництво ЄС в Україні, Посольство США, Internews Network, Програми ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP), Посольства Нідерландів в Україні та інших організацій.
Текст та фото - Тетяна Бакоцька.


Немає коментарів: