понеділок, 9 вересня 2019 р.

Бібліотекарка з Миколаєва стала учасницею польсько-українського проєкту "Ми — українці. Я і ти!

Міжнародний проєкт "Ми — українці. Я і ти!" спрямований на популяризацію української класичної та сучасної літератури, української історії, народних традицій та звичаїв серед українців, які живуть за кордоном. У проєкті беруть участь представники освітньої й культурної сфер із України, польські школи з українською мовою навчання для дітей української громади в Польщі. Вперше до проєкту приєдналася Миколаївська обласна бібліотека для дітей імені Віктора Лягіна. Бібліотекарка Ганна Бершадська-Чмельова в травні 2019 року в ігровій формі ознайомила учнів пункту вивчення української мови польського міста Лідзбарк Вармінський Вармінсько-Мазурського воєводства з творчістю українського поета, прозаїка, дитячого письменника Володимира Рутківського. 
 За сценарієм онлайн - уроку, головна героїня дійства Ядвіга Олізарівна мріяла знову стати доброю й толерантною. Для цього їй потрібно було згадати своє справжнє ім’я і в цьому їй допомагали учні польської школи. Героїня книги подарувала юним читачам із Польщі книги письменника Володимира Рутківського.

Вчитель української мови школи міста Лідзбарк Вармінський, куратор проєкту Петро Табака розповів:



Ми зацікавлені в співпраці з українськими бібліотеками, тому в кінці вересня 2019 року в рамках проєкту, ми запросили бібліотекарку з Миколаєва Ганну Бершадську-Чмельову разом із працівниками Львівської обласної бібліотеки для дітей приїхати до Польщі й провести тут майстер-класи на українську тематику. Окрім міста Лідзбарк Вармінський, плануємо організувати просвітницькі заходи з учасниками проєкту в містах Ельблонг та Бартошиці. У цих та інших школах Вармінсько-Мазурського воєводства навчаються в основному нащадки українців, яких переселили на цю територію в 1947 році в ході операції «Вісла». Завдяки таким проєктам, ми підтримуємо зв'язок із духовною Батьківщиною - Україною.


За словами голови Ольштинського відділу Об’єднання українців Польщі Степана Мігуса, чимало польсько-українських проєктів вдалося реалізувати після вступу Польщі до Євросоюзу в 2004-му році за гроші європейських фондів. Степан Мігус зазначив:



Толерантне ставлення до національних меншин – філософія Євросоюзу. Вармінсько-Мазурське воєводство єдине в Польщі, де немає корінного населення. Українська громада тут є найбільшою. Ті, хто впроваджував операцію «Вісла», вважали, що після 20-ти років від переселення, від українців не залишиться й сліду. Нині 72-гий рік від виселення, а ми є. Наскільки ми згуртуванні – це вже інше питання. Асиміляція зробила своє. Але все таки українська громада досі є впливовою в регіоні.

Голова Ольштинського відділу Об’єднання українців Польщі Степан Мігус розповів, що влітку 2019 року завершили один із найбільш масштабних просвітницьких проєктів, що започаткували в 2010-му році.


Щоб показати українцям, як живеться полякам після вступу до Євросоюзу, щороку ми запрошували 40 журналістів зі всіх областей України брати участь у Міжнародному телерадіофестивалі «Калинові мости». Зі співорганізатором заходу, журналістом із Рівного Петром Мідріганом ми прагнули в доступній формі розповісти українському суспільству про життя в Європі. Не пропагувати, а інформувати про вигоди, які отримали сусіди України - посткомуністичні держави, які ввійшли в склад Євросоюзу. Регіональні журналісти на власні очі побачили, як змінилася Польща завдяки європейським дотаціям, відвідавши підприємства, соціальні заклади, туристичні об’єкти, поспілкувавшись із людьми різних професій. Зокрема, з представниками органів місцевого самоврядування, з європейськими політиками, наприклад, під час Міжнародного конгресу «Майбутнє Європи», в якому брав участь єврокомісар Гюнтер Верхойген. Традиційно учасники фестивалю відвідували комплекс шкіл із українською мовою навчання в Гурово-Ілавецькому й Бартошицях, колег із суспільного радіо й телебачення «Ольштин». Завдяки такій співпраці, в тому числі, в регіональному медіапросторі Миколаївської області з’явився якісний контент на європейську тематику. Вважаю, ми досягли мети проєкту «Калинові мости» – Україна обрала європейський шлях розвитку. В 2019 році внесено зміни до Конституції України, якими визначено незворотність курсу на інтеграцію до Євросоюзу.

Тетяна Бакоцька.


Немає коментарів: