вівторок, 11 червня 2019 р.

Рухаемось вперед, до асоціації

Після підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС була започаткована громадська школа дієвих практик ЄС (CiSEP). Підготовлено понад 150 активних громадян з різних регіонів держави. Партнерами виступають Інститут європейської політики з Берліна та Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень з Чернігова. Днями випускники школи зібрались на конференцію "Питай. Дій. Мережуся" щоб обмінятись досвідом чисельний місцевих регіональних та загальнодержавних інтеграційних ініціатив. Окрім цього в панельній дискусії "Прямуємо разом?! Спільні дії задля асоціації з ЄС" взяли участь посол, Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі та Посол Німеччини Ернст Райхель. Декілька слушних думок які прозвучали у доповідях й відповідях.

Політична угода запропонувала виконавчій владі робити процес поглиблення співпраці. А що ми бачимо? На політиків ГО й населення перестало "давити", щодо прибирання неторгових тарифів й митних зборів. За межами столиці  громадянське суспільство не може співгромадянам людською мовою розказати що  ПВЗВТ (Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС) розпочинається в Миколаєві та Тернополі, серед виробників товарів й послуг. Ну а на Печерську в ВРУ законодавство має бути більш гармонізованим з європейським та значно вищої якості. Це зазвичай можуть робити й медіа, але в Україні більшість медіа обслуговують інтереси олігархії, а її темпи асоціації цілком задовільняють.
Між тим є прогрес. 42% експорту з України в ЄС, а за структурою тільки 30%- сировина.
Також поважні європейці нагадали що дієвість громадянського суспільства була б доречна при осучаснені, чи створенні нових програм економічного розвитку територій та міст. Але, якщо в командах по їх створенню з'являться саме євро спрямовані активісти. Ви знаєте таких в своїх областях? А вони є, в першу чергу серед випускників Школи дієвих практик ЄС (CiSEP).
Що на другий день під час конгресу продемонстрували на всіх 12 семінарах, які провели випускники.
Взагалі, тенденція руху асоціації потребує більшої колаборації представників різних соціальних груп, але наявність європейських грошей допомоги в проектах - "зачиняє" різні проекти. Українці зазвичай обирають партнерів не за принципом ефективності, а близькістю, або родинними зв'язками. Схоже, на цей раз німецький план навчити й змережувати має шанс спрацювати?!
В.Головченко, 
випускник CiSEP16



Немає коментарів: