вівторок, 11 червня 2019 р.

Спеціальна подія ОМКФ: “Кабінет доктора Каліґарі” Роберта Віне у супроводі культового британського панк-кабаре “The Tiger Lillies”

В межах ювілейного 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю буде показано німецьку стрічку, класику німого кіно, “Кабінет доктора Каліґарі” Роберта Віне. Спеціальний показ супроводжуватиме своїм виступом британське музичне тріо “The Tiger Lillies”. Подія відбудеться в Зеленому театрі 17 липня

Прем'єра фільму “Кабінет доктора Каліґарі” режисера Роберта Віне відбулася в Берліні 1920 року. Саме ця стрічка поклала початок німецькому кіноекспресіонізму. Це перший фільм в історії кіно, де було зображено зміну людської свідомості. Сюжет стрічки побудований на містичних подіях, пов'язаних із приїздом до невеликого німецького містечка таємничого доктора Каліґарі. Сценарій фільму був задуманий Карлом Майером і Гансом Яновіцем як метафора безумства влади, яка піддає свій народ страшним лихам — малася на увазі, програна Німеччиною Перша світова війна. Крім того, в основу сценарію також покладені й особисті переживання сценаристів та їхній життєвий досвід.

В межах ювілейного 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю спеціальний показ фільму “Кабінет доктора Каліґарі” режисера Роберта Віне у Зеленому театрі відбудеться у музичному супроводі “The Tiger Lillies”.

“Музика прийшла до мене дуже легко, було чудово просто сидіти, дивитися цей блискучий фільм і писати музику до нього, дійсно дивовижно. Мені імпонує німе кіно, адже воно було насправді інтернаціональним середовищем, а зараз все вже зовсім не так - ти не можеш просто подивитись стрічку з іншої країни, адже дубляж може змінити все. Мені подобається також і характерний темний смак раннього кіно - я люблю дивитися на всіх цих привидів, вони виглядають як примари, а вони ж і є вже примарами” — зазначив лідер гурту “The Tiger Lillies” Мартін Жак, який працював над музикою до фільму “Кабінет доктора Каліґарі”.


Музичне тріо “The Tiger Lillies” сформувалося в 1989 році. Ще на початку 90-х авангардний колектив виділявся своїм впізнаваним звуком і стилем. “The Tiger Lillies”— це суміш передвоєнного берлінського кабаре, анархічної опери та циганської музики, що повторює голоси Бертольда Брехта і Жака Бреля. Візитною карткою тріо стали їхні сценічні костюми та грим. Музика “The Tiger Lillies” також завжди з відтінком чорного гумору — творчість тріо описують як “сюрреалістичну порнографію”. Тексти їх пісень охоплюють всі темні аспекти життя, від проституції та наркоманії до насильства та відчаю. Завдяки своїй неординарності, гурт швидко набрав популярності від звичайних лондонських пабів до театру Пікаділлі. “The Tiger Lillies” об’їхали увесь світ, виступаючи з концертами, а також неодноразово брали участь у різноманітних мистецьких і театральних постановках, зокрема “Shockheaded Peter”, “Hamlet” та “The Freak Show”. Загалом музичний гурт “The Tiger Lillies” випустив близько 35 альбомів. Тріо було номіновано на музичну нагороду “Греммі” за альбом “The Gorey End”, записаний разом із американським струнним квартетом “Kronos Quartet” (2003). Також гурт є лауреатом престижної британської театральної нагороди — премії Лоуренса Олів’є за театральну постановку “Shockheaded Peter”.

Нагадаємо, що ювілейний 10-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 12-го до 20-го липня.


Немає коментарів: