вівторок, 19 березня 2019 р.

ОТГ Одеської області: від зради до перемоги

В Одесі відзвітували про результати децентралізації та презентували статистику ОТГ області.
19 березня в Одеському центрі розвитку місцевого самоврядування відбулося прес-кафе «Зрада чи перемога: децентралізація у 2019 та підсумки діяльності ОТГ області у 2018 році».
З доповіді директора Одеського ЦРМС Юлії Молодожен та радника з питань управління місцевими фінансами Одеського ЦРМС Олесі Голинської можна зробити такі висновки:
За минулий рік на Одещині було створено 6 ОТГ, у трьох з яких відбулись перші вибори.

Наразі ОТГ покривають 30,1% території області, де мешкають 14% населення.

У 2018 році за рахунок коштів субвенції було реалізовано 134 проекти на суму 95,4 млн грн.

Створено 36 опорних шкіл, з них 11 — в ОТГ.

Три ОТГ Одещини увійшли до двадцятки кращих в Україні за бюджетними показниками.



Середній показник доходів на одиницю населення по ОТГ області складає 4,2 тис. грн.

За сприяння ЦРМС створено сайти 27 з 28 ОТГ.

«Хоч і Одеська область не сама активна у свторені ОТГ, та й військовий стан трохи заповільнив цей процес, проте південна частина нашої області й надалі активна у цьому плані. Так що позитивна динаміка спостерігається.» - заявила Юлія Молодожен.

«Дійсно, створення об’єднання територіальних громад не є легким процесом, але прогрес є. Реформа буде продовжуватись. Нещодавно ніхто не вірив, що держава буде віддавати землі у користування ОТГ. Зараз це відбувається. І хотілося б, щоб наші депутати приклали якнайбільше зусиль до цього процесу, бо зараз є деякі проблеми з цим.» - додала Олеся Голинська.


У 2019 році Уряд продовжив реалізовувати започатковані реформи, про що свідчить прийнятий План заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки та дорожня карта реформ.

Кирило Чумаченко


Немає коментарів: