четвер, 24 січня 2019 р.

Проект «Миколаїв – місто рівності» для активізації громадянської позиції

На відміну від багатьох проектів, які народжуються в академічних стінах, цей має суто практичний сенс. Проект з протидії дискримінації «Миколаїв – місто рівності», який впроваджує ГО «Майстерня Добра» при партнерстві ЧНУ ім. Петра Могили, Сімейного психологічного центру «Клуб непослушных детей» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Днями відбувся круглий стіл «Дотримання прав людини в Миколаєві: стан та шляхи покращення».
Метою проекту «Миколаїв – місто рівності» є активізація громадянської позиції миколаївців, популяризація принципу недискримінації та рівності серед населення, залучення органів влади та громадських організацій до конструктивного діалогу та формування суспільної думки, виховання толерантності, терпимості та запобігання проявам ксенофобії.
Дінара Локтіонова, старший викладач кафедри соціології, презентувала результати соціологічного дослідження, які були проведені в рамках проекту, про соціально-психологічні фактори, які впливають на дискримінацію та її наслідки. Виявилось, що в побуті миколаївці більш за все мають "претензій" до людей ромської меншини, та ... АТОшників, десь "позаду" з ВІЛ-позитиві сусіди, та чомусь(!) не згадали наркоманів. Невже закінчились?!
Тетяна Невойт, психолог та консультант Центру соціально-психологічної підтримки ЧНУ імені П. Могили та координатор Круглого столу, провела відкриту дискусію про дискримінацію прав людини в Миколаєві.




Представник Управління забезпечення правня людини Національної поліції України Олександр Синьов зробив змістовну ретроспекцію історіі створення, функції та повноваження УЗПЛ. Учасники відзначили позитивні зміни в діяльності поліції ріст довіри з боку населення.
Але завданням круглого столу було напрацювання практичних заходів по запобіганню дискримінації містян. Були презентовані сайт та відеороліки, яки пояснюють різним верствам населення як свої людські права відстоювати.
Член правління ГО "Миколаївькій прес-клуб" Вячеслав Головченко зазанчив що в місцевих медіа вже багато повідомлень про агресію, чи навіть фізичний вплив на пасажирів громадського транспорту, тому треба проводити психологічні тести при прийомі на роботу співробітників комунальних сервісних служб.
Також під час дебатів було наголошено що до випадків булінгу в школах треба частіше привертати увагу "шкільних" поліцейських.
Проект триває. Під час його реалізації буде можливість також звертатись до психологічної допомоги. Вона багатьом не завадить зараз.
В.Інгульский.




Немає коментарів: