понеділок, 3 грудня 2018 р.

Суперечлива позиція України по протидії зміни клімату

Українська делегація готується до участі у щорічних міжнародних кліматичних переговорах ООН (СOP 24), які відбудуться з 3 по 15 грудня в Польщі. Цьогоріч, Україна має заявити про перегляд національної цілі зі скорочення викидів парникових газів. Адже саме від цієї заяви, буде залежати розмір міжнародних кліматичних інвестицій та допомоги ООН. Ми одні з перших в Європі підписали Паризьку Угоду, яка зобов’язує уряд зменшувати викиди парникових газів у всіх галузях господарювання, але поточна кліматична ціль України робить можливим не скорочення а навіть ріст викидів.

Конференція ООН з питань змін клімату 2018 має затвердити правила Паризької угоди, зокрема механізми фінансової співпраці між країнами задля скорочення викидів. На думку ряду країн, доступ до таких механізмів мають отримати лише країни з амбітними кліматичними цілями. Також ООН буде затверджувати правила звітування кожної держави про дії у внутрішній кліматичній політиці.

Майже за два тижні до Переговорів, Міністр екології Остап Семерак у соц.мережах заявляє, що Україна у двадцятці країн світу по ефективності ведення кліматичної політики. “Ми випередили не тільки Польщу. Вона на 40-й позиції, але й на дві позиції обігнали Німеччину та на одну обганяємо загальний рейтинг країн ЄС. Приємна звістка на передодні COP24” - повідомив політик.

Але, політика країни веде насправді до збільшення викидів СО2 протягом наступного десятиліття, повідомляють експерти. Українська кліматична мережа оприлюднила заяву від 30 екологічних організацій країни з вимогою до Уряду переглянути національні цілі кліматичної політики та зобов’язання України, щоб достойно представити свої позиції для ООН у Польщі.

На думку громадських організацій, що досліджують національну політику у сфері енергетики та клімату, Уряд має узгодити фактичні дії та стратегії країни з обіцянками на міжнародній арені - заявити про початок перегляду національного внеску(НВВ) України в Паризьку угоду у 2019 році. Наприклад, реалізація Стратегії низьковуглецевого розвитку України і Енергетичної стратегії до 2035, може допомогти скоротити викиди СО2 - основну причину зміни клімату. Україна може зробити внесок у відвернення кліматичних аномалій, але не поспішає заявити про це міжнародному рівні . Хоча локально скоротити викиди СО2 на 40% зобов’язалося 71 українське місто.

Світовий банк, ЄБРР та Міжнародне агентство розвитку Швеції (SIDA), надають українському уряду підтримку для перегляду НВВ найближчим часом. В УКМ заявляють, досягнення цілей Паризької угоди по утриманню температур Землі на рівні 1,5 градуси, можливе лише при відмові від викопного палива до 2050 року.

У 2018 році 4 українських міста, Львів, Житомир, Кам’янець-Подільський і Чортків заявили про перехід на 100 % відновлюваної енергетики (ВДЕ). Адже саме ВДЕ - вважається основною альтернативою викопному паливу, що продукує небезпечні викиди.

“Ми певні, що протягом 2019 подібні заяви зробить ще ряд міст. Уряд має відреагувати на прагнення громад переходити на відновлювану енергетику (ВДЕ) та ініціювати розробку плану енергетичного переходу для України. Відновлювана енергетика не лише підвищить енергетичну безпеку і незалежність за рахунок зменшення імпорту енергоресурсів, але і сприятиме економічну зростанню, зменшенню соціальної нерівності, покращенню якості життя і скороченню викидів парникових газів” - говорить Ілля Єременко, голова Української Кліматичної Мережі.

Українські та міжнародні науковці підтверджують, що перехід на ВДЕ є економічно вигіднішим, ніж розвиток викопного палива і Україна забезпечити себе на 91 % енергії за рахунок використання сонячної, вітрової енергії та біомаси.

Повний текст оприлюдненої заяви читайте за посиланням

Маргарита Мостова.


Немає коментарів: