неділю, 2 грудня 2018 р.

Підтримати кіно з Городка "Незламні"


«Незламні» - короткометражний художньо-документальний фільм, котрий знімають у м. Городку, що на Львівщині. Події фільму розгортаються у тому ж Городку у листопаді 1932-го в основі сюжету історична подія, котра вплинула на хід всього національно-визвольного руху. Бійці УВО-ОУН (Українська військова організація та Організація українських націоналістів) здійснили напад на польське відділення пошти. Метою
нападу не був банальний грабунок, як це описувала польська поліція. Таким чином, як відплата за тисячі невинно постраждалих та вбитих українців у ході польської каральної акції «Пацифікація» проти українського населення Галичини, свою визвольну боротьбу вела Організація українських націоналістів. Головна ідея полягала у приверненні уваги української громади краю на боротьбу проти окупанта. Підготовлені бійці – молоді хлопці, пластуни, гімназисти, вихідці із українських інтелігентних сімей, котрі добре памʼятали поразку ЗУНР й були готові на все, аби припинити страждання свого народу та Україну врешті здобути. У ході невдалої городоцької операції загинули Володимир Старик та Юрій Березинський. Ще двоє учасників операції – Василь Білас та Дмитро Данилишин, були впіймані польською поліцією та після слідства і суду були страчені у вʼязниці «Бригідки» у Львові. Саме смерть цих юнаків, котрі свідомо і щиро боролись за право розмовляти рідною мовою на рідній землі, котрі свідомо йшли на ризик за Україну, стала причиною масштабного національно-визвольного руху. За їх прикладом вступали в ОУН, а згодом в УПА.

Фільм «Незламні» знімає громадська організація «Апостольська Чота», головним завданням котрої є духовно-патріотичне виховання молоді. Керівник організації – священик, парох церкви у Городку, військовий капелан для воїнів АТО, що з війни знаний на псевдо «Апостол» - отець Михайло Греділь є й головним режисером фільму. Рішення знімати фільм прийняли торік, самі ж зйомки тривали протягом шести місяців. Цікавим й водночас нетиповим фактом є те, що фільм ГО «Апостольська Чота» знімає своїми силами, силами громади міста Городка, силами жертводавців та небайдужих українців. Адже проект – некомерційний, а в основі його – просвітницька, національно- та духовно-патріотична ідея. Саме таким чином молодь організації хоче розповісти про великий та героїчний чин юнаків, що поклали свої життя за Україну 86 років тому, розвіяти міфи та неправдиві здогадки про ту подію й залишити свій слід в історії українського кінематографу.

На сьогоднішній день стрічка майже відзнята. Попереду монтаж і постпродакшн, що є дуже коштовним й потребує великих матеріальних затрат, а саме 70 тисяч гривень. Тому кіно-команда «Апостольська Чота» звертається по допомогу до українців. Фільм «Незламні» - це надбання не лише Городка, але й всього українського простору. У ньому історія та сьогодення, героїзм та слава, про українських патріотів і для патріотів, а ще послання усім майбутнім поколінням – Україна завжди буде!

Офіційний опис фільму:

«Галичина. У результаті І Світової війни, тут знову господарює польський уряд. Ліквідовуються українські установи, зачиняються українські читальні та школи, спустошуються українські села. Містами та селами котиться уся ненависть польського загарбника – пацифікація, а з нею злидні, голод, смерть. Та вихід є: «Здобудем волю Україні або ж згинемо у боротьбі за неї», й з’являються вони - незламні.

«НЕЗЛАМНІ» - короткометражний художній історико-документальний фільм, знятий на основі реальних подій, що розгортаються у місті Городку на Львівщині у 1932 році. Група бійців УВО-ОУН (Української Військової Організації та Організації Українських Націоналістів) здійснюють напад на польське поштове відділення у провінційному містечку для експропріації коштів, з метою використати їх на користь боротьби проти польського гніту над українським населенням Галичини. На головних героїв Василя Біласа, Дмитра Данилишина, Володимира Старика та Юрка Березинського чекають нелегкі випробування, виклики долі, та зустрічі віч-на-віч із ворогом. Ризик, зазирання смерті у вічі, авантюри та зрада, а все заради одного – аби розворушити тут темні українські маси.

«Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі»

Підтримати проект:

Усі, хто хоче долучитися і підтримати проект фінансово, будемо дуже вдячні. Навіть 1 гривня це маленька кіноцеглинка у великий патріотичний проект:

Для фізичних осіб номер картки:
ПриватБанк 5168 7427 1336 8235 Греділь М.І.
Для юридичних осіб:
код ЄДРПОУ 41606880,
р/р 26009053732774 в ПАТ КБ «ПриватБанк»,
МФО 325321
Дякуємо усім за підтримку та допомогу. Тільки спільними силами фільм про українських Героїв побачить світ!


Немає коментарів: