понеділок, 24 вересня 2018 р.

Інструменти контролю кандидатів у судді громадян

Як відомо з квітня минулого року триває конкурс на вакантні посади суддів в Украіні. Добір триває, вакансій близько двох з половиною тисяч. Громадськість може взяти участь у контролі тих хто йде в судді. Днями в Одесі  Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги провела практичний тренінг "Інструменти участі громадськості у формуванні доброчесного суддівського корпусу". Дивно, але підвищення спроможності громадських активістів зацікавило громадян з Миколаївської, Херсонськоі, навіть Вінницької областей, але зовсім проігнорували представники Одеської.
Наступного разу, коли почуєте про "дива" одеської Феміди - не дивуйтесь! Контроль доброчесності суддів та кандидатів на ці посади в Бесарабіі та Одесі зокрема, майже нікому робити, при тому що за кількістю судів - це 3-й регіон у державі.
Роман Сухоставець, член Громадськоі ради доброчесності якісно провів тренінг й потренував зібравшихся активістів. Дуже чітко був викладен алгоритм за яким можна допомогти комісії провести контроль кандидатів(як нових, так і діючих суддів):
1) хто йде в судді?
На сайті ВККС шукати списки кандидатів.
2) дослідження декларацій про майновий стан
На сайті НАЗК
3) декларації родинних зв'язків
4)Реєстр юридичних осіб
Opendatabot - сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру вам у допомогу.
5) державний реєстр речових прав на нерухоме майно
Послуга коштує 20 грн, якщо користувач Кабінету електронних сервісів 
6)земельна ділянка та будівництво
За публічной кадастровой картой Украіни.
Було повторено також про критерії (фільтри) перевірки кандидатів у судді:
- Чи правдиво задекларовано майно?
- чи відповідає стиль життя задекларованим доходам?
- Чи всіх родичів вказано у декларації родинних зв'язків?
- чи допускає кандидат неетичну поведінку?
- Чм дотримується стандартів академічної доброчесності?
Так як "робота" судді стосується життя й діяльності всієї громади, майже як лікаря, чи вчителя, то є сенс саме членам громади уважно придивлятися до тих юристів які йдуть в судді. Щоб потім не було розчарування. Нажаль ще не всі вітчизняні судді сповідують Бангалорські принципи діяльності, тому робота триває. Дієво буде якщо свої повідомлення про недоброчесного кандидата буде спрямовано в Вищу Кваліфікаційну Комісію Суддів (ВККС), чи Громадську Раду Доброчесності (ГРД).
Прагнемо суду, якому можно буде довіряти. Робимо для цього громадській контроль.
В.Головченко.




Немає коментарів: