понеділок, 16 липня 2018 р.

Суд – це процеси послуг громадянам

Конституція України гарантує кожному право оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Це означає, що кожен, хто вважає свої права порушеними, може з дотриманням процесуального законодавства звернутися до суду за їх захистом, а суд має розглянути справу на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом незалежно від їх матеріального становища.
Питання відокремлення адміністративного судочинства від інших видів судочинств є визначальним при захисті від порушень прав громадян. Саме з чинним суддею Миколаївського окружного адміністративного суду Біоносенко Володимиром Вікторовичем зустрілись місцеві журналісти та юристи під час чергового "Сніданка з суддею", який провели в рамках проекта КВУ.


Суддя з десятирічним досвідом порівнюючи свою попередню службу в прокуратурі вважає, що в судах громадянин має більше шансів захистити свою гідність. А проблеми?

Були. Але за 2 роки триваючої реформи судочинства багато знято саме діями суддівської адміністрації та самоврядування. Але межі досконалості досягти швидко не вдасться, вважає суддя. Зміни процесуальних норм, зокрема зі сроками впровадженняя та розгляду справи, гадає на користь якості судочинства.

Ця зустріч з поміж 3-х була найбільш фаховою. Складається враження, що досвідченість суддів, які приходять спілкуватись з медійниками зростає кожний наступний раз. Популізму - зась! Може даремно судді не вважають за потрібне проводити системну роботу по налагодженню публічних стосунків з громадськістю? Але ж відомість, та популярність підвищить затребуваність судів. Все як в послугах в житті.

А може саме відкритість, та громадській контроль піднімає довіру?

Порадував стан забезпечення даного суду, та збільшена кількість суддів. Трохи почули від судді який тільки но пройшов кваліфікаційне оцінювання про перебіг теста. В перший раз почули про побоювання про результати наступного чергового психологічного іспиту. А також замислились: чому так повільно триває оцінювання суддів? Вже 4 роки українські судді знаходяться у в підвішеному стані. Самостійно йдуть не самі «погані». А тим часом триває реформа адвокатури, та деякі судді обирають саме бік захиста.

Було цікаво почути думку судді В.Біоносенко про впровадження інституту безоплатної юридичної допомоги, яку він вважає цілком професійною.

Журналісти, судячи по якості запитань, теж готуються. Під час сніданку навіть з’явилась думка, що тепер до написання репортажу з зали суду, колеги почнуть читати матеріали звинувачення. На їх думку вже не будуть впливати голосні заяви сторони звинувачення, а більше – якість фактів зібраних слідством. Що стосується адміністративного суду: очікуємо більше справ громадян міста проти мерії. Є з чого!

А взагалі, судочинство – це своєрідний сервіс, та ми всі не тільки залежим від його якості, а й впливаємо.

В.Головченко.


Немає коментарів: