середу, 11 липня 2018 р.

Суддівська комунікабельність. Кому потрібна?

Триває суддівська реформа. В Миколаєві продовжується цикл неформальних зустрічей журналістів з місцевими суддями в рамках проекта КВУ «Сніданок з суддею». Дмитро – екс-суддя-спікер Ленінського районного суду. В ході реформи місцеві суду укрупнюються. Так в Миколаєві з цього місяця утворюються два Окружні суди. Саме в другому суді, тепер Дмитро Губницький буде відправляти правосуддя. Якщо пройде процедуру атестації. Хоче проходити, готується, бажає залишатись в статусі судді. А від цього був не дуже красномовний, точніше – обережно підбирав відповіді. З’ясувалось, що суддя-спікер на часто бачить журналістів, ще з колегами не вирішив: як буде проходити коментування резонансних справ.

Трохи більше у судді уяви про електронний суд. Деякі фрагменти вже працюють в суді, щось бачив в Одесі під час методичної наради в одному з пілотних з цієї реформи судів. Радо вітає всі цифрові технології, які дозволяють канцелярії суду позбавити паперу.

І хоча «пінг-понгу» запитань-відповідей у цій 2-й зустрічі, яку модерував юрист Костянтин Дворцов, не вийшло, загалом сторони залишились задоволенними, як нам здалось. Чому? А тому що відбулась комунікація. Пряма, неформальна - відкрита, коли і журналісти, й суддя змогли висловити свої думки. В звичайному житті, нажаль, прес-служби судів скоріше «відгорожують» служителів Феміди від репортерів. Мало в якому суді сьогодні працює справжній інформаційний агент, який людською мовою візьметься розповідати про справи, та людей суду. Тому й виникають стереотипи в мас-медіа, упередження, про роботу як місцевих суддів, так й апеляційних. Тому дискусія про роль судді-спікера та прес-служби суду, яка тривала добру половину зустрічі, була слушною й довела, що самі судді не усвідомлюють який треба ще проходити шлях, щоб довіра в суспільстві зростала.

А поки, всі або майже всі судді місцевого суду, який ще вчора мав назву Ленінський, намагаються взяти участь у кваліфікаційному оцінюванні. Без цього не можливо отримати підвищену зарплатню, яку обіцяли з 1-го січня, адже ВККС, яка проводить співбесіди, не може більше 300 суддів в місяц «пропустити».

Тому важливо, щоб судді, які мають бажання, та достойні продовжити відправляти правочинство, не просто чекали, але й долучались до громадських дискусій. Миколаєвські журналісти, яки вже взяли участь, чи планують брати участь у «Сніданках з суддями», могли б трохи якісніше готуватись, не для того, щоб суддю «притиснути» запитанням, а щоб більше інформації отримати.

С.Лиманов.


Немає коментарів: