понеділок, 25 червня 2018 р.

Хто більш мужній: Арнольд Шварцнеггер чи Володимир Гройсман?


Здається відповідь на вищевказане запитання є очевидною, оскільки Арні явно є більш маскулінним з огляду на його зовнішність, досягнення у спорті та ролі в кіно, що обумовлюють його сприйняття широким загалом. Заробляє пан Шварцнеггер теж явно більше за пана Гройсмана (а в українському суспільстві, добре це чи погано, здатність заробляти теж возведено у гендерну ознаку). Не кажучи вже про те, що розміру ВВП України дуже далеко до розміру ВВП штату Каліфорнії, губернатором якого у свій час був Арні.
Але мені одразу ж згадується нерозуміння російськомовною Інтернет-спільнотою позиції Шварцнеггера, коли він на знак підтримки рішення Верховного суду США про легалізацію одностатевих шлюбів у всіх штатах, змінив свій аватар у соцмережі Facebook на забарвлений у веселкові кольори.
У тому ж самому 2015-му році Володимир Гройсман, коментуючи зміни до Кодексу законів про працю України про заборону дискримінації в сфері праці за ознакою сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності, категорично заявив: "Якщо є які-небудь фейки, які говорять, що в Україні можуть бути хоч якісь одностатеві шлюби... Не дай Бог, щоб це сталося, й ми ніколи не будемо цього підтримувати... В Україні ніколи не буде одностатевих шлюбів".



17.06.2018 р. з нагоди "КиївПрайду 2018" невідомий пранкер розіграв депутатку Європейського парламенту Ребекку Гармс (Rebecca Harms), стверджуючи, що нібито Президент України Петро Порошенко наступного тижня запропонує Верховній Раді проект закону про рівні права. Її радник, журналіст Максим Еріставі уточнив, що Порошенко через керівника своєї адміністрації розповів про свою законодавчу ініціативу. За його словами, вона "буде стосуватися і прав ЛГБТ-українців, в рамках європейських законодавчих стандартів".

В адміністрації Президента України заявили, що не готують жодних законопроектів про рівність прав і не обговорювали цю тему з Ребеккою Гармс. "Ніхто з адміністрації Гармс не телефонував і не обговорював з нею цю тему. Висока ймовірність того, що її просто розіграли".

Згодом, після спростування інформації в АП, євродепутатка пояснила ситуацію у Twitter. "Мене і мій офіс систематично дезінформували щодо законопроекту про рівні права за допомогою фальшивого номера телефону та пошти, представляючись главою адміністрації президента", – зазначила Гармс у повідомленні.

Питання одразу з починають множитись: кому вигідно запускати фейки про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні, чому наші політики на це настільки болісно реагують та чи є гомофобія ознакою мужності?

Сам для себе питання одностатевих шлюбів я завжди розглядаю крізь призму юриспруденції.

Не для кого не секрет, що гомосексуальні пари існують як в Україні, так і в усіх інших країнах. Однак наше законодавство зовсім не регулює як повинно розподілятись спільно набуте такими людьми майно у разі припинення відносин чи смерті одного з них. І якщо на випадок смерті можна скласти заповіт, яким розпорядитись своїм майном, то як у разі розставання провести цивілізований поділ майна, набутого під час співмешкання, правове поле України не регулює.

Показово, що при цьому ст. 74 Сімейного кодексу України легалізує так званні «цивільні шлюби», встановлюючи, що якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

Уся проблема хоча б часткової легалізації гомосексуальних пар співмешканців як раз полягає у встановленому законодавцем словосполученні«жінка та чоловік», а точніше в контексті, в якому вони вживаються.

Однак для повної легалізації одностатевих шлюбів змін до Сімейного кодексу мало, оскільки треба змінювати Конституцію України, зокрема ст. 51, відповідно до якої шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Для порівняння ст. 16 Загальної декларації прав людини містить у собі формулювання, яке не закриває шлюб для одностатевих пар, зокрема: «Чоловіки і жінки, які досягли повноліття, мають право без будь-яких обмежень за ознакою раси, національності або релігії одружуватися і засновувати сім'ю».

Для внесення змін до Конституції України існує більш складне процедура, аніж просто для внесення змін до звичайного закону, однак при цьому варто зауважити, що норми Конституції все ж таки не є константою. Наприклад, у 2016-му році Верховна Рада Україна вже вносила зміни до Конституції України, в тому числі до розділу ІІ «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина» стосовно професійної правничої допомоги та з інших питань, хоча широкого розголосу в суспільстві це не мало. Разом з тим, свого часу владі не вдалося прийняти зміни до Конституції України щодо децентралізації. Апогеєм протистояння 31.08.2015 р. став вибух гранати, внаслідок якого загинуло четверо нацгвардійців, які стояли в очепленні парламенту, а кілька десятків отримали поранення.

Тож надати право на укладення одностатевих шлюбів не можна без внесення змін до Конституції, і враховуючи певний негативний досвід теперішня влада навряд чи наважиться на ухвалення непопулярних у суспільстві змін. Хоча легалізувати так звані «цивільні шлюби» для гомосексуальних пар теоретично можна хоч завтра – для цього достатньо змінити лише деякі статті Сімейного кодексу України, Цивільного кодексу України і Цивільного процесуального кодексу України.

Сьогодні у світі все змінюються дуже швидко, і навіть така закрита та консервативна спільнота як британська королівська родина цього літа відзначить перший в історії династії одностатевий шлюб. Зокрема, 55-річний чотириюрідний племінник королеви Айвар Маунтбаттен візьме шлюб з 56-річним Джеймсом Койлом.

Англійський аристократ Маунтбаттен – прямий нащадок двох королев, британської Вікторії і російської Катерини II, і поета Олександра Пушкіна.

Обранцем Маунтбаттена став Джеймс Койл, з яким лорд познайомився кілька років тому на швейцарському курорті Верб’є. Це знайомство підштовхнуло Маунтбаттена два роки тому публічно розповісти про свою сексуальну орієнтацію, яку він довгі роки змушений був приховувати.

Якщо хтось сумнівається у жорсткості писаних та неписаних правил, що регламентують поведінку (в тому числі і сексуальну) членів королівської родини у Британії, раджу подивитись серіал «Корона». Серіал місцями досить нудний, однак варто переглянути хоча б один сезон, щоб зрозуміти, що парламент та Кабінет міністрів надзвичайно ретельно регламентують життя монарха та його сім’ї (наші олігархи були б дуже здивовані таким втручанням у особисте життя), але навіть ці владні кола піддалися загальним змінам.

Тож повертаючись до нашої теми пораджу пану Гройсману не казати «гоп» передчасно та зауважу, що мужність серед іншого передбачає і можливість висловлювати думки, що відрізняються від думок більшості (навіть якщо ти політик).


Вадим Мельников


Немає коментарів: