неділю, 24 червня 2018 р.

Якість журналістики підтримують стандарти

Ціквий навчальний тренінг про відповідальність в професії журналіста стався в Миколаєві за підтримки Естонського центру східного партнерства (ЕСЕАР) та Держдепу (USAID). Українській кризовий медіа центр, як організатор запросив різних тренерів, та практикуючих на Миколаївщині журналістів від районих газет, до інтернет-сайтів та громадського радіо. Естонські колеги-журналісти розповіли як вони зараз працюють, коли держава член ЕС.

Крупний блок був присвячен роботі журналіста в умовах конфлікту, зокрема, психологічному аспекту та дегуманізації медіа. Дискусія та спільно виконана вправа продемонстрували що серед журналістів Миколаївщини нині преважають патріотичні, а не пацифіські настрої. Вибачати агресору не бажає більшість. Причому це чітко відокремлюється від пропаганди.
Більш "спекулятивну" тему про мову ворожнечі у ЗМІ не всі сприйняли конформістські. Чомусь за приклади ролі ЗМІ у розпалюванні конфлікту, заохоченні та супроводі геноциду (привіт "розпя'тим хлопчикам") взяли конфлікт в Руанді в 90-х роках(!). Хоча під час анексії Криму (2014) та розпалювані конфлікту на Донбасі, саме російські засоби масової інформації спрацювали як "запал". Але цей кейс не розглядався. А серед діючих пропагандистів в ОРДЛО до сих пір працює декілька миколаївців, які працювали до 2014-го як в державних, так і громадських, приватних медіа. У розмові про відповідальність журналістів цей приклад міг бути яскравою ілюстрацією.
Атмосфера тренінгу свідчила що журналісти з районів та обласного центру бажають підвищити свою спроможність, та конкурентність. Приємно було бачити серед молоді й ветеранів репортерского цеху, навчатись зараз стає модно. Не вистачало практичного розбору медіа-продуктів місцевого виробництва, які були вироблени з порушенням професійних стандартів. Але добре що з естонськім колегою Артуром Ауконом "пробіглись" по новим тенденціям - конструктивній журналістиці, та познайомились з європейськими стандартами.
С.Лиманов.


Немає коментарів: