четвер, 12 квітня 2018 р.

ЄС - провідний світовий донор допомоги задля розвитку

Європейський Союз та його країни-члени залишаються провідними світовими донорами Офіційної допомоги для цілей розвитку. Загальний розмір такої допомоги у 2017 році становив 75,7 млрд. євро. Це підтверджують останні дані Комітету сприяння розвитку Організації економічного співробітництва та розвитку (КСР-ОЕСР).

Офіційна допомога ЄС для цілей розвитку становить 0,5% валового національного доходу ЄС (ВНД). Це значно більше, ніж надають члени Комітету сприяння розвитку, які не належать до ЄС. Вони виділяють 0,21% свого ВНД. Варто відзначити незначне зменшення такої допомоги ЄС у порівнянні з минулим роком.

Загальний розмір Офіційної допомоги для цілей розвитку зменшився з 131 млрд. євро у 2016 році до 130 млрд. євро у 2017 році. Про це говорять дані, надані всіма донорами для Комітету сприяння розвитку Організації економічного співробітництва та розвитку. В 2017 році Офіційна допомога для цілей розвитку ЄС становила 57% від всієї такої допомоги.

Говорячи про цю допомогу, Єврокомісар з міжнародної співпраці та розвитку Невен Міміца сказав таке: “ЄС та його країни-члени й надалі надають більше половини всієї Офіційної допомоги для цілей розвитку в усьому світі. Вони інвестують в людей, міцніші інституції та суспільства. Проте мене дуже непокоїть зменшення загальної такої допомоги як ЄС, так і в інших країнах. Ми маємо постійно вживати спільних заходів для досягнення стійкого розвитку. Ми знаємо, що для цього потрібно робити більше. Євросоюз має бути прикладом лідерства та відповідальності, оскільки серед усіх країн світу саме він лідирує в наданні Офіційної допомоги для цілей розвитку”.

ЄС та його країни-члени постійно займають провідні позиції в діяльності із фінансування програм розвитку. В 2015 році прийнято Аддис-Абебську програму дій та Порядок денний сталого розвитку до 2030 року. Відтоді колективна допомога ЄС зросла на 7,8 млрд. євро, що становить 12%. Також співвідношення Офіційної допомоги для розвитку до валового національного доходу зросло на 6%. Таким чином ми можемо говорити про незмінні зусилля ЄС та його країн-членів із підтримки процвітання, миру та сталого розвитку в усьому світі.

У 2016 році Офіційна допомога для цілей розвитку була найбільшою за весь час її існування. Цифри за 2017 рік показують зменшення такої допомоги на 2,4% у порівнянні з 2016 роком. В абсолютних показниках це зменшення на 1,9 млрд. євро. Співвідношення цієї допомоги ЄС до ВНД становить 0,5% у 2017 році. В 2016 році це співвідношення було 0,53%.

Падіння колективної Офіційної допомоги для цілей розвитку пов’язано зі скороченням країнами-членами ЄС на 80% операцій щодо зменшення заборгованості. Також свою роль в падінні падінні відіграло зменшення витрат країн-донорів на надання притулку для біженців з 11,2 млрд. євро у 2016 році до 10,3 млрд. євро у 2017 році.

Зменшення допомоги також пов’язано із кредитами Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). У такий спосіб у 2017 році рівень Офіційної допомоги для цілей розвитку, про який повідомляє ЄІБ, зменшився на 28%. У той час, як портфель ЄІБ постійно розвивається, зростає кількість таких кредитів і їх віднімають від загального розміру Офіційної допомоги для цілей розвитку.

У 2017 році чотири країни-члени ЄС - Данія, Люксембург, Швеція та Велика Британія - виділили 0,7% і більше свого валового національного доходу на Офіційну допомогу для цілей розвитку. ВТакож торік у п’яти країнах ЄС збільшилось співвідношення Офіційної допомоги для цілей розвитку до ВНД. Це співвідношення зменшилось для 14 країн-членів й не змінилося для дев’яти. В абсолютних термінах 12 країн ЄС збільшили розмір Офіційної допомоги для цілей розвитку на 2,4 млрд. євро, а 15 інших країн-членів зменшили - до 3,4 млрд. євро.

Довідка
Офіційна допомога для цілей розвитку залишається життєвонеобхідним джерелом фінансування для багатьох країн, що розвиваються. Хоча очевидно, що потрібно робити більше для мобілізації фінансування сталого розвитку. В Аддис-Абебській програмі дій міжнародна спільнота прописала свою бачення фінансування розвитку та реалізації Порядку денного для сталого розвитку до 2030 року.

Під час наступної Конференції ООН із фінансування розвитку, проведення якої заплановано на 23-25 квітня 2018 року, Єврокомісар Невен Міміца презентуватиме звіт Єврокомісії “Інвестиції в сталий розвиток”. Цей документ підіб’є підсумки діяльності ЄС та його країн-членів із імплементації Програми з фінансування розвитку, погодженої в 2015 році в Аддисі.

У травні 2015 року Європейська Рада підтвердила своє зобов’язання до 2030 року збільшити колективну Офіційну допомогу для цілей розвитку до 0,7% валового національного доходу. З 2015 року Офіційна допомога ЄС для цілей розвитку збільшилась на 12%.

Показники та цілі для кожної країни ЄС різні. Враховуючи стан бюджету, країни, що приєднались до ЄС до 2002 року, підтвердили зобов’язання досягнути 0,7% співвідношення Офіційної допомоги для цілей розвитку до валового національного доходу. Країни, які досягли цього показника, зобов’язались не зменшувати або збільшувати його. Країни, що вступили до ЄС після 2002 року, зобов’язались здійснювати заходи зі збільшення такого співвідношення допомоги з розвитку до ВНД до 0,33%. Від 2002 року загальне співвідношення Офіційної допомоги ЄС для цілей розвитку до ВНД збільшилось на 42%.

Опубліковані 10 квітня дані ґрунтуються на попередній інформації, яку ОЕСР та Єврокомісії надали країни-члени ЄС. Офіційна допомога для цілей розвитку складається із загальних витрат 28 країн-членів ЄС в рамках Офіційної допомоги для цілей розвитку та Офіційної допомоги для цілей розвитку з боку інституцій Євросоюзу, що не має прямого стосунку до окремих країн-членів (наприклад, власні джерела Європейського інвестиційного банку).

Відповідно до попередніх даних, витрати на надання притулку біженцям в країнах-донорах, про які повідомляють країни-члени ЄС, зменшились з 11,2 млрд. євро (чи 14,4% колективної Офіційної допомоги для цілей розвитку в 2016 році) до 10,3 млрд. євро (чи 14,2% колективної Офіційної допомоги для цілей розвитку в 2017 році). Таке скорочення відображає зменшення у 2017 році кількості новоприбулих біженців у деяких країнах ЄС. Витрати на них враховуються під час розрахунків Офіційної допомоги для цілей розвитку. Це, наприклад, витрати на біженців під час першого року перебування.

До Комітету сприяння розвитку Організації економічного співробітництва та розвитку входять 30 членів. Серед них також і Європейський Союз. Він є повноправним членом цього Комітету. Також до нього належать 20 країн-членів ЄС.


Немає коментарів: