вівторок, 20 березня 2018 р.

Нові сенси міст-корабелень

Херсон та Миколаїв не просто міста, що поруч. Вони були побудовані з однією метою – будувати флот. І коли проект пішов на березі Дніпра «не так» як задумував візіонер, через 11 років з'явилася верф на Інгулі що пізніше нарекли Миколаєвом. Тому й люди, звичаї, та справи в цих містах дуже пов’язані між собою. Навіть через двісті років. В 21-му сторіччі з’явився новий драйвер економіки, замість суднобудування – IT. Сьогодні ми запросили до дискусії топ-менеджерів двох великих софтверних компаній, точніше – представництв міжнародних брендів, та поспілкувались. В них різний вік, та досвід, але це навіть додає об’єктивності нашому інформаційному дослідженню.


Андрій Лопаков(А.Л.), Senior Manager, відповідальний за розвиток миколаївського офісу GlobalLogic Миколаїв.
Дмитро Щедролосев(Д.Щ.), DataArt Херсон.

IT-культура міста: якою Ви її бачите, а головне - навіщо?

А.Л. Перш ніж перейти до ІТ-культури міста, хотілося б сказати декілька слів про те, що таке ІТ (інформаційні технології). До цього терміну відносять всі області створення, передачі, зберігання і сприйняття інформації, не обмежуючись лише комп'ютерними технологіями. Тож IT-індустрія є однією із сучасних сфер економічної діяльності, яка спрямована на на створення інформаційних товарів і послуг різного типу з використанням сучасних інформаційних технологій. Зазвичай ІТ-індустрія включає в себе два напрямки: створення апаратної складової (технічного обладнання) та програмної складової (програмного забезпечення).
Наразі ІТ — одна з найбільш прогресивних та перспективних індустрій в країні. IT-сфера є третьою за обсягом експортною індустрією послуг в Україні. За 2017 рік в економіку держави надійшло понад 3,6 млрд долларів, які IT-ринок заробив на експорті своїх товарів і послуг. Варто відмітити, що на відміну від традиційних експортних індустрій, ІТ не виснажує земельні надра, ми експортуємо "чисті" послуги.

Якщо говорити про IT-культуру, на мою думку, це сукупність цінностей та дій, що сприяють розвитку верстви суспільства, яка пов’язана з ІТ, у контексті сучасних трендів (технологічних, комунікативних, інфраструктурних, соціальних, тощо).

Тож IT-культура міста має бути спрямована на:
- навчання та розвиток людського капіталу;
- створення комфортної атмосфери та різнопланової ІТ-спільноти, насиченої цікавими та корисними подіями, аби люди хотіли жити саме в Миколаєві;
- розвиток інновацій, наприклад у міській інфраструктурі.

Вже сьогодні ІТ-культура Миколаєва активно розвивається, і підтвердженням тому слугує велика кількість професійних та соціально-розважальних IT-заходів у місті. Велику роль у цьому відіграє Mykolaiv IT Cluster, який активно підтримує розвиток ІТ-спільноти.

Д.Щ. Поперше, хочу зазначити, що IT розвивається в такому місті як Херсон поперек місцевим тенденція розвитку бізнесу. Хоча, саме цей бізнес для міст Півдня України – це прилучення до сучасної ділової культури, якої не було в промислові часи.

Як соціалізуються співробітники IT-компаній у Миколаєві та Херсоні?


А.Л. У GlobalLogic є багато внутрішніх проектів, які дають змогу нашим спеціалістам постійно розвиватись та підтримувати зв’язок між собою: внутрішні спільноти з різних спрямувань, так звані communities (QA, .NET, Embedded), кіно- і розмовний клуби та інше.

Також наші консультанти беруть участь у різних міських заходах професійного та розважального спрямувань: конференції, техтоки (доповіді на різноманітні технічні теми), інтелектуальні ігри та змагання з різних видів спорту (футбол, волейбол, кросфіт та інші). Окремим напрямком діяльності є соціальні ініціативи: ми надаємо допомогу дитячим будинкам.
Д.Щ. DataART - запрошує на роботу по-більшості місцевих, та забезпечує гарну матеріальну винагороду. Але також важливо, що ми разом з містянами працюємо над  громадськими проектами.

Навіщо взагалі містам, таким як Миколаїв чи Херсон IT- компанії?


А.Л. Загалом, ІТ-компанії, як і будь-які інші компанії, потрібні місту для соціально-економічного розвитку. ІТ-індустрія сприятливо впливає на економіку та інфраструктуру міст, створюючи платоспроможний попит на якісні послуги (навчання, дозвілля, розваги і т.д.).

Сьогодні представники ІТ-ринку активно інвестують у людський капітал на місцевому рівні, адже на світовому ринку сформувався високий попит на кваліфікованих ІТ-спеціалістів. Тож компанії співпрацюють із місцевими інженерними талантами, надаючи їм можливість співпрацювати із відомими міжнародними брендами. Таким чином українські інженери мають змогу постійно розвиватися, створюючи інноваційні продукти та послуги, і все це — не залишаючи рідного міста. А отже IT-cпеціалісти, які в принципі можуть працювати в будь-якій країні світу, залишаються жити в рідному місті і витрачають свої заробітки в Україні. Поступово вони формують середній клас, який є основою будь-якої економічно розвинутої держави.

До речі, розвиток IT-освіти є ще одним напрямом діяльності ІТ-компаній, що сприяє подальшому розвитку індустрії та міста в цілому. Представники IT-ринку співпрацюють з навчальними закладами на різних рівнях, синхронізуючись із ними у плані потреб ринку праці і таким чином, певною мірою, підвищуючи якість місцевої освіти.

Д.Щ. Ми з "0" навчаємо майбутніх розробників софту та інших фахівців. Підтягуємо англійську мову своїх співробітників. Показуємо багатьом людям як саме креативність створює бізнес. Сплачуємо немалі податки. Поширюємо бізнес-культуру серед своїх місцевих партнерів. Щороку якісь нові технології розробки долучаємо й навчаємо їх українців. Мені здається наші міста, поблизу моря ідеальні місця де можно працювати та комфортно і цікаво проводити дозвілля.

Кінець-кінцем ми пояснюємо нашим місцевим контрагентам, а це багато херсонських компаній в яких ми купуємо меблі, воду чи послуги, що IT-бізнес робиться з повагою до авторських прав.


Трохи менше року в Миколаєві працює IT- кластер. Але всі події, які відбувались під його прапором, були сконцентровані в середовищі розробників. А коли містянам пояснять, що таке IT-індустрія?

А.Л. Так, у Миколаєві дійсно функціонує ІТ-кластер. Його основна мета — розвиток ІТ-індустрії у місті за допомогою налагодження співпраці між ІТ-компаніями, освітніми організаціями та місцевою владою. Кластер є неприбутковою організацією, яка фінансується завдяки внескам ІТ-компаній. Тож, першочерговим завданням кластеру є організація заходів, спрямованих на розвиток ІТ-індустрії міста. Надалі, коли до кластеру приєднається більша кількість компаній, у планах організації на майбутнє — запуск різних соціальних та інфраструктурних проектів, що будуть позитивно змінювати середовище міста.


Д.Щ. Хочется привітати сусідів з тим що вони об’єднались у кластер. В Херсоні - значно менше IT-компаній, як і фахівців, тому нам ще треба в цьому напрямку працювати. Наші відкриті для молоді та всіх містян події популяризують вид діяльності людей, який має фундаментом мізки. Гадаю, не сам кластер може допомогти, а взаємна співпраця місцевого бізнесу та влади, яка спирається на повагу та здоровий глузд. В минулому році нам вперше за багато років вдалося залучити місцевого клієнта на розробки. При тому, що наші фахівці роблять програми для заможних компаній Західної півкулі.


Які на Ваш погляд передумови зростання в Миколаєві та Херсоні числа IT-фахівців? Що Ваша компанія планує для цього робити, окрім залучення з інших міст?


А.Л. Перш за все — це розвиток профільної освіти. Тут ми говоримо про два напрямки діяльності, одним з яких є співпраця з університетами країни. Роль компаній у цьому процесі полягає у постійній взаємодії з освітніми закладами та наданні рекомендацій щодо адаптації освітньої програми під потреби ринку праці, аби освіта мала практичну цінність.

Другий напрямок — створення IT-компаніями власних курсів та співпраця зі школами та курсами, які вже існують. За останні півроку їх з’явилось доволі багато і зараз ринок налічує десь із півдесятка подібних організацій.

Ми постійно беремо участь в університетських ярмарках вакансій і зустрічах зі студентами та абітурієнтами, протягом яких розповідаємо про можливості у сфері ІТ. Також ми активно співпрацюємо з вузами у напрямку модернізації навчальних програм та моніторингу активних і перспективних студентів для подальшої співпраці. Цього року компанія планує запустити в університетах серію майстер-класів та спільні курси з технічної підготовки «GL BaseCamp». Мета їх створення — підготовка спеціалістів початкового рівня, які, після вдалого завершення курсу, будуть готові працювати над “бойовими” завданнями. В нашій компанії доволі часто є можливості для співпраці для спеціалістів початкового рівня. На ці позиції ми розглядаємо спеціалістів, які не мають практичного досвіду, але добре володіють теоретичною базою.

Для спеціалістів, які мають досвід, GlobalLogic організовує професійні заходи, серед яких конференції (Mykolaiv Java Conference, GlobalLogic Mykolaiv QA Open, GlobalLogic Mykolaiv QA SoftTalk) та курси GL ProCamp, що створені з метою безкоштовного підвищення професійного рівня місцевих спеціалістів.

Загалом для сприяння зростанню числа IT-фахівців в Миколаєві необхідно створювати такі умови, щоб спеціалісти прагнули лишатись у Миколаєві, а саме: можливості для професійного розвитку та культурного й активного дозвілля. Тільки залучення спеціалістів із інших міст, окремо від попереднього кроку, не зможе допомогти у розвитку компаніям Миколаєва. Саме активна співпраця компаній з ІТ-кластером та навчальними закладами у напрямку розвитку ІТ-культури стане передумовою розвитку IT-індустрії та процвітання міста у майбутньому.


Д.Щ. Я сам багато років викладаю в місцевому Університеті та багато наших співробітників починали як студенти, а зараз – викладають. Це дуже споріднені структури: IT-бізнес та вищі. Але, ті, хто мобільніше – весь час намагаються підштовхувати прогрес. Створення екосистем на базі знань – це дуже сучасна діяльність. І я хочу щоб в таких містах, як Херсон, Миколаїв не смог був, а зелений квітучий ландшафт та креативні бізнес-ланцюжки. Передумови всі є. По-перше – талановиті люди, гарний м’який клімат, відносна дешева відновлювана енергія (вітер/сонце), транспортні ворота. Відкриття аеропорту поліпшило нашу роботу. Тепер й клієнти DataArt стали частіше до нас завітати, чи ми до них летимо.

Слухав я цих керівників і помірялось що в місцевому самоврядуванні з’явиться не тільки обізнаність про IT- компанії, але й налаштованість на співпрацю. Бо, наприклад, DataART в Херсоні не може знайти великий офіс, замість сьогоднішнього триповерхового. А сотні місцевих хлопців та дівчат не поїдуть на (некваліфіковану) роботу до сусідів (на поля).

В.Головченко.


Немає коментарів: