понеділок, 26 лютого 2018 р.

Безвіз з ЄС істотно вплинув на звички українців


Із введенням безвізу з країнами Євросоюзу українці стали більше їздити до ЄС із різною метою. Особливо це стосується мешканців східних регіонів. Це засвідчила друга хвиля всеукраїнського соціологічного дослідження «Думки і погляди жителів України щодо безвізового режиму з Європейським Союзом», проведеного КМІС у грудні 2017 року на замовлення проекту «Відкрий Європу». Перша хвиля проводилася у лютому 2017 року.

Згідно з даними дослідження, з 9% до 11% збільшилася частка всіх українців, які хоча б один раз протягом двох останніх років їздили до ЄС.
Цей показник виріс у 4 рази серед мешканців східних областей України – з 2% до 9%.
Крім того, дослідження засвідчило, що мешканці східних регіонів стали краще розуміти можливості і переваги безвізу з ЄС.
З тим, що введення безвізу прискорило внутрішні реформи, у лютому 2017 року погодилися 17%, а у грудні 2017 року – вже 26% жителів Сходу. Із твердженням про те, що українські підприємці отримали доступ до єдиного ринку ЄС, на початку 2017 року погодилися 25% жителів Сходу, а в кінці 2017-го цей показник зріс до 38%. Із тим, що безвіз сприяє залученню в Україну нових авіакомпаній-лоукостерів, погодилися 25% на початку року і 39% у кінці 2017 року.
Мешканці західних областей України були та залишаються лідерами з відвідування країн Євросоюзу – 18% західних українців принаймні один раз їздили до ЄС протягом останніх двох років.
Що ж до планів українців на найближчі 12 місяців з огляду на безвізовий режим з ЄС, то більш ніж у два рази зросла кількість тих, хто збирається відвідати своїх друзів і рідних, – з 8% до 21%. Також більш ніж удвічі зросла кількість українців, які планують подорожі до ЄС з метою створення нового бізнесу, – з 4% до 10%. Кількість тих українців, хто планує працювати у країнах Євросоюзу, збільшилася з 17% до 27%. Також зросла кількість українців, які мають на меті отримати освіту в ЄС, – з 7% до 12%.
Також згідно із даними дослідження тепер удвічі більше українців знають головні правила безвізових поїздок до ЄС, ніж на початку минулого року. Якщо в лютому 2017-го лише 25% громадян були поінформовані про правило перебування на території Євросоюзу 90/180 і 33% громадян – про необхідність біометричного закордонного паспорта, то наприкінці 2017 року ці цифри складають 50% і 61% відповідно.

За 9 місяців дії безвізового режиму між Україною та ЄС інформаційний сайт проекту «Відкрий Європу» www.openeurope.in.ua відвідали 475 тис. осіб. Веб-сайт детально роз’яснює правила та можливості безвізу: роль біометричного паспорта для виїзду за кордон, терміни перебування в ЄС, можливості для туризму, короткострокового навчання та розвитку бізнесу.




Більше про програми та ініціативи ЄС можна дізнатися на веб-сайті та Facebook-сторінціПредставництва Європейського Союзу в Україні.

* Донецька, Луганська і Харківська області. До вибірки не включалися території, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим, окремі райони Донецької і Луганської областей.

Довідкова інформація: Безвізовий режим для громадян України з біометричними паспортами набув чинності 11 червня 2017 року для всіх країн ЄС (за виключенням Великої Британії та Ірландії), а також для Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.


Комунікаційна кампанія «Відкрий Європу» інформує українців про правила та переваги безвізового режиму з ЄС. Кампанію фінансує Представництво Європейського Союзу в Україні та реалізує німецька компанія GOPA Com., член GOPA Worldwide Consultants (Gesellschaft für Organisation, Planung und Ausbildung), у партнерстві з Change Communication (Україна).


Немає коментарів: