неділю, 25 лютого 2018 р.

Хазяїн

П'єса Івана Карпенко-Карого "Хазяїн" в репертуарі Миколаївського академічного українського театру драми та музичноі комедії стал перлиною. Чому?
Треба дивитись! І хоча соціальну комедію талановиті брати Тобілевичі вперше зіграли в рік початку ХХ сторіччя її актуальність (нажаль) залишається. В Україні у степу народжується буржуазія. Аграрна, але з того не менш хижа та безпринципна. Глядачу сьогоднішнього дня
добре відомо чим закінчилось перше народження капіталізму в нашому краї. Тому повчальну, барвисту зарисовку побуту та правдиву реалістичну характеристику персонажів, яку поставив Максим Голенко в минулому році гарно сприйняли глядачі на фестівалі "Мельпомена

Таврії". Соціальна комедія - так охарактеризував свій твір наш земляк. Сюжет побудований на основі життєвих конфліктів. Багатий землевласник на призвище Пузир прагне досягти максимальних прибутків шляхом експлуатації робітників, розорення бідняцьких господарств. Заради наживи він іде навіть на шахрайство. Нічого не нагадує? Більше 100 років промайнуло, а гармонії між капіталом та працєю в наших землях - зась! Мільйонер Пузир домовляється з Маюфесом про участь у шахрайстві і дає вказівки своїм управителям посилити експлуатацію строкових робітників, позбавити їх землі. Як це схоже на сучасні рейдерські захоплення які стаються з тією самою землею, після 2-х революцій та 3-х війн. Доколе?

Ті, хто побачать талановиту та актуальну виставу зможуть зробити роботу ума й душі. Та трохи - зміниться. Молодь, яка іде дивитись цю роботу "українського театру"  Миколаєва, може не тільки познайомитись з твором шкільної програми з літератури, але й отримує естетичне задоволення від сценографії, точної гри акторів, доречної музики. 
Маю надію, що й десяток, другий місцевих фермерів подивляться цю виставу. Може когось вона врятує?!
С.Лиманов. 
Фото Б.Головченко.



Немає коментарів: