вівторок, 20 лютого 2018 р.

287 КОМПАНІЙ ОДЕСЬКИХ ДЕПУТАТІВ: ЩО КОМУ НАЛЕЖИТЬ ЗНАЄ БАЗА «ПРИХОВАНІ ІНТЕРЕСИ»

20 лютого, ГО Антикорупційний штаб та з ГО Антикорупційний офіс презентували унікальний інтерактивний інструмент “Приховані інтереси”у місті Одеса.

Проект створено для виявлення конфлікту інтересів серед депутатів та посадовців місцевих органів влади у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.

Приховані інтереси – це сучасний аналітичний інструмент, який спрощує життя регіональним активістам, журналістам та чесному бізнесу. В першу чергу Приховані інтереси дозволяють виявити конфлікт інтересів, а по-друге, дозволяють слідкувати за використання ресурсів громади.

- Більшість зловживань місцевих депутатів виявляється через злив інформації, коли ми говоримо про незаконне лобіювання, - розповіла Галина Янченко голова правління ГО "Антикорупційний штаб", і наголосила на тому, що інструмент “Приховані інтереси” робить неможливим приховати конфлікт інтересів та займатися лобіювання.

“Приховані інтереси” – це база даних усіх фірм, пов’язаних з депутатами та топ-чиновникам, які можна з легкістю аналізувати через зручний пошук. Він може здійснюватися за депутатом, назвою компанії або номером ЄДРПОУ, та за географією. Функція “автоматичний аналізатор” протягом кількох секунд знаходить збіг між базою даних та змістом завантаженого документа, наприклад, порядком денним, стенограмою засідання, тендерною документацією тощо, і надає перелік фірм для подальшого аналізу.

– 200 сторінок стенограми будуть проаналізовані за 5 секунд, і ви далі зможете переглядати наявний перелік компанії у нашій базі, - пояснила Ольга Рибак аналітик проекту “Приховані інтереси” під час демонстрації роботи автоматичного аналізу на сайті Приховані інтереси.

База одеських депутатів складається з 74 фігурантів, які мають в середньому майже 4 компаній на особу. Іншими “знахідками” поділились партнери проекту ГО "Антикорупційний офіс:

- 66% депутатів земельної комісії мають прихований інтерес у будівельному та орендному бізнесі, - зазначила Катерина Маденс, аналітик та блогер ГО “Антикорупційний офіс”.

Вона також зазначила, що у місцевих депутатів є багато опосередкованих зв’язків з компаніями та людьми, що потенційно впливають на прийняття рішень:

-Багато з них також беруть участь у тендерах, але завдяки автоматичному аналізатору, можна одразу побачити кому належать компанії, що беруть участь у закупівлі, - підкреслила багатофункціональність інструменту Катерина.


Довідково:


“Приховані інтереси” – це база даних усіх фірм, пов’язаних з депутатами та топ-чиновникам, які можна з легкістю аналізувати через зручний пошук за ПІБ чиновника, назвою чи кодом ЄДРПОУ компанії. У 2017 році база була реалізована для Києва, Житомира та Тернополя. Наразі у базі є також Івано-Франківськ, Львів та Дніпро. Навесні планується оприлюднення бази Приховані інтереси народних депутатів України.

Простий інтерфейс та зручність сайту http://interes.shtab.net/ дозволяють журналістам та активістам з легкістю провести антикорупційне розслідування діяльності місцевого чиновника, перевірити його профіль та пов’язані з ним компанії на предмет доброчесності, а у випадках порушення чи будь-яких підозр щодо прозорості діяльності політика, звернутися до Антикорупційного штабу за відповідною експертизою.


Немає коментарів: