четвер, 18 січня 2018 р.

ЄС має посилити стійкість до російської пропаганди - депутати Європарламенту

Депутати Європейського Парламенту підняли тривогу через вплив російської пропаганди на країни ЄС. В середу під час обговорення цієї теми вони запропонували посилити стратегічну комунікацію ЄС.

Від початку війни в Україні збільшилась кількість витоків інформації, фейкових новин, дезінформаційних кампаній та кібератак, організованих Кремлем. Про це сказали депутати Європарламенту під час дебатів з Єврокомісаром з питань безпекового союз Джуліаном Кінґом. Вони відзначили роль Росії у Брекзіті, а також її втручання у нещодавні вибори у Франції, Німеччині та Іспанії.

Депутатам Європарламенту шкода через обмеженість відповіді ЄС. Вони відзначили, що маленька команда ЄС із стратегічної комунікації, яка складається з 17 працівників, прагне протидіяти таким пропагандистським інструментам Росії як Sputnik чи Russia Today. На них Кремль витрачає мільярди євро.

Для посилення спроможності ЄС протидіяти цим інструментам депутати Європарламенту закликали вжити заходів для покращення медійної грамотності, підвищення обізнаності, сприяння незалежним медіа та журналістським розслідуванням. Також європарламентарі порадили переглянути аудіовізуальну директиву ЄС. Вона має зобов’язати національних регуляторів впроваджувати нульову толерантність до розпалювання ненависті та ворожнечі.

Депутати також наголосили на необхідності послити транспарентність власності в медіа та фінансування політичних партій та їхніх кампаній. Деякі депутати також відзначили, що основним джерелом новин для багатьох стають соціальні медіа. Тому вони мають працювати за загальними правилами, які діють для медіа.

Єврокомісар Кінґ відзначив, що для російської воєнної доктрини та генералів хибні дані та дестабілізуюча пропаганда є легітимними інструментами збройних сил. Він привітав пропозиції депутатів Європарламенту щодо посилення команди ЄС із стратегічної комунікації. Він також відзначив, що цієї весни Єврокомісія подасть стратегію щодо фейкових новин.


Немає коментарів: